Svet 1

18.03.2024.

18:32

Stop za Makedonce: SAD objavile listu, nisu samo oni

Stejt department se danas oglasio sa novim merama.

Izvor: Tanjug

Stop za Makedonce: SAD objavile listu, nisu samo oni
EPA-EFE/Jeremy Ng AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Podeli:

Stejt department danas je javno označio kao nepodobne za ulazak u Sjedinjene Američke Države bivšu specijalnu glavnu tužiteljku Severne Makedonije Katicu Janevu, aktuelnog gradonačelnika Karpoša u Severnoj Makedoniji Stevču Jakimovskog i bivšeg gradonačelnika Kačanika na Kosovu i Metohiji Džabira Žarku zbog postupaka kojima su podrili vladavinu prava, veru javnosti u demokratske institucije i javne procese njihovih vlada.

U svojstvu bivše specijalne glavne tužiteljke Severne Makedonije, Janeva je bila umešana u koruptivne radnje, uključujući korišćenje svog političkog uticaja i službene moći za ličnu korist, navodi se u saopštenju Stejt departmenta i ukazuje da postoje verodostojne informacije da je Janeva tražila i primila mito kako bi uticala na krivično gonjenje iz svoje nadležnosti.

U svojstvu gradonačelnika opštine Karpoš u Severnoj Makedoniji, Jakimovski je bio umešan u koruptivna dela, uključujući korišćenje svog službenog položaja za mešanje u urbani razvoj i procese javnih nabavki za ličnu korist i za korist svojih saradnika. U svom službenom svojstvu gradonačelnika opštine Kačanik na Kosovu i Metohiji, Žarku je bio umešan u koruptivna dela, uključujući korišćenje svog položaja da bi se mešao u procese javnih nabavki kako bi nezakonito dozvolio izgradnju na zemljištu u vlasništvu opštine, u sopstvenu korist i u korist svojih saradnika, navodi Stejt department.

"Ovim se ponovo potvrđuje posvećenost SAD podršci vladavini prava i jačanju demokratskih institucija širom Balkana i nastaviće da koristi sva raspoloživa ovlašćenja zalažući se za odgovornost korumpiranih aktera u regionu i globalno", stoji u zvaničnom saopštenju Stejt departmenta.

Pored Janeve i Jakimovskog, Stejt department je označio i njihove uže porodice: dva odrasla sina Jakimovskog, Goceta Jakimovskog i Damjana Jakimovskog, kao i supružnika i punoletnog sina Janeve Vencija Janeva i Lazara Janeva. "Navedene radnje Janeve, Jakimovskog, Žarkua i članova njihovih užih porodica generalno ih čine nepodobnima za ulazak u SAD", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: