Svet 1

18.03.2024.

11:20

Evropski zvaničnici: Izbori u Rusiji pod represijom i nedemokratski

Predsednički izbori u Rusiji ocenjeni su od strane zvaničnika Evropske unije i evropskih zemalja kao nedemokratski, sprovedeni pod represijom i bez stvarnog izbora.

Izvor: Tanjug

Evropski zvaničnici: Izbori u Rusiji pod represijom i nedemokratski
Tanjug/AP photo

Podeli:

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da izbori nisu bili fer i slobodni, već pod represijom i zastrašivanjem, i najavio zajedničku izjavu svih 27 zemalja EU tim povodom, prenosi Rojters.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je vršena represija civilnog društva i da nisu poštovani uslovi za demokratske izbore, a sa druge strane pohvalilo je hrabrost "ruskih gradjana koji su mirno protestovali protiv napada na njihova osnovna politička prava".

Francuska je osudila i održavanje izbora u teritorijama Ukrajine pod ruskom kontrolom i istakla da "ne priznaje i nikad neće priznati održavanje ovih takozvanih izbora ".

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok kazala je da su u Rusiji održani "izbori bez izbora" i dodala da će EU utrti put za nove sankcije protiv Rusije.
 

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

23 h

Podeli: