Svet 7

17.03.2024.

18:52

Kamikaze razorile vojnu bazu: Moldavija uvučena u rat? VIDEO

Vlasti Pridnjestrovlja, proruskog regiona u Moldaviji, saopštile su danas da je eksplozivni dron, poslat iz susedne Ukrajine, pogodio njihovu vojnu bazu.

Izvor: Beta

Kamikaze razorile vojnu bazu: Moldavija uvučena u rat? VIDEO
Profimedia

Podeli:

To su preneli ruski i lokalni mediji.

"Eksplozija je izazvala požar na teritoriji vojne baze u Tiraspolju. Preliminarnim (nalazima) je utvrđeno da je eksploziju izazvao napad drona kamikaza", saopštilo je ministarstvo državne bezbednosti te samoproglašene republike.

Dron je došao iz ukrajinskog regiona Odesa.

Tamošnja lokalna televizija objavila je snimak nadzora na svom Telegram nalogu na kojem se vidi kako dron pogađa vojni helikopter koji je eksplodirao i zapalio se.

Od 1990-ih, Rusija podržava tu separatističku teritoriju Moldavije, koja je nekada bila u sklopu Sovjetskog saveza i graniči se sa Ukrajinom.

Ruske vlasti su u nekoliko navrata saopštile da Moldavija i Ukrajina spremaju provokacije i napade na tom području.

Pridnjestrovske vlasti su krajem februara zatražile od Moskve "zaštitne mere pred pojačanim pritiskom Moldavaca".

Separatistički region se nalazi u susedstvu ukrajinskog regiona Odese, koji moskovske snage nisu uspele da osvoje kada su započele invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Ruski zvaničnici i dalje govore da imaju ambiciju da zauzmu taj lučki grad.

Pridnjestrovlje, uski pojas zemlje između Moldavije i Ukrajine, otcepilo se posle kratkog rata 1992. protiv moldavske vojske. Prema zvaničnim podacima, Rusija na tom području ima i dalje 1.500 vojnika.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: