Svet 0

16.03.2024.

16:32

Počinju najveći izbori na svetu: Objavljen datum

Objavljen je datum početka najvećih izbora na svetu – 19. aprila počinju parlamentarni izbori u Indiji.

Izvor: RTS, Gardijan

Počinju najveći izbori na svetu: Objavljen datum
EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY

Podeli:

Skoro milijardu glasača izaći će na birališta u sedam faza. Rezultati se očekuju 4. juna.

Izborna komisija Indije objavila je raspored šestonedeljnog maratonskog glasanja tokom konferencije za novinare u Nju Delhiju.

Izbori će biti održani u sedam faza. Prva faza parlamentarnih izbora biće održana 19. aprila, druga 26. aprila, treća 7. maja, četvrta 13. maja, peta 20. maja, šesta 25. maja i sedma faza 1. juna.

Rezultati širom zemlje će se brojati odjednom 4. juna i obično se objavljuju istog dana.

Ukupno 969 miliona birača, više od celokupnog stanovništva SAD, Evropske unije i Rusije zajedno, ima pravo glasa. To ove izbore čini i najvećom demokratskom vežbom na svetu.

"Ponećemo demokratiju u svaki kutak zemlje", rekao je glavni izborni komesar Radživ Kumar na konferenciji za novinare u Nju Delhiju i dodao da će izbore održati tako da ostanu "svetionik za demokratiju širom sveta".

U funkciji će biti više od milion biračkih mesta na kojima će raditi 15 miliona biračkih radnika, saopštila je izborna komisija.

Modi favorit, u trci za svoj treći mandat

Istraživanja javnog mnjenja su retka u Indiji, ali prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da 80 odsto građana ima pozitivno mišljenje o aktuelnom premijeru Narendri Modiju.

Ukoliko pobedi, 73-godišnji Modi biće tek drugi premijer posle Džavaharlala Nehrua, heroja nezavisnosti Indije i njenog prvog premijera, koji će osvojiti treći uzastopni mandat.

Modi je sa svojom Indijskom narodnom partijom i pre objavljivanja zvaničnog datuma izbora počeo kampanju, uveren da će ponoviti ubedljive pobede iz 2014. i 2019. godine.

Njegovi protivnici su sputani sukobima, a ono što kritičari u Indiji ističu su politički motivisane pravne istrage koje imaju za cilj da sputaju sve protivnike vladajuće stranke.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: