Svet 0

15.03.2024.

19:12

Kako je Tramp pokrenuo operaciju tajnog uticaja u Kini? "Hteli smo da jure duhove"

Dve godine pošto je postao predsednik Donald Tramp ovlastio je Ciju da pokrene tajnu kampanju na kineskim društvenim medijima kako bi se javno mnjenje u Kini okrenulo protiv njene tadašnje vlade.

Izvor: Klix.ba

Kako je Tramp pokrenuo operaciju tajnog uticaja u Kini? "Hteli smo da jure duhove"
Shutterstok/vasilis asvestas

Podeli:

Ovu informaciju su otkrili bivši američki zvaničnici koji su direktno upoznati sa strogo poverljivom operacijom, piše Rojters.

Tri bivša zvaničnika izjavila su da je CIA stvorila mali tim operativaca koji su koristili lažne onlajn-identitete za širenje negativnih narativa o vladi Si Đinpinga, dok su stranim novinskim kućama curile omalovažavajuće informacije.

Protekle decenije Kina je brzo proširila svoj "globalni otisak", formirajući vojne paktove, trgovinske sporazume i poslovna partnerstva sa zemljama u razvoju.

Tim Cije je promovisao tvrdnje da su članovi vladajuće Komunističke partije krili nezakonito stečene dobitke u inostranstvu i kritikovao je kinesku inicijativu Pojas i put, koja obezbeđuje finansiranje infrastrukturnih projekata u zemljama u razvoju, kao korumpiranu i rasipničku, rekli su izvori Rojtersu.

Iako su američki zvaničnici odbili da daju konkretne detalje o operacijama, rekli su da su omalovažavajuće priče zasnovane na činjenicama uprkos tome što su ih obaveštajni operativci tajno objavili pod lažnim zaklonom.

Napori u Kini bili su usmereni na raspirivanje paranoje među njenim najvišim liderima, primoravajući njenu vladu da troši resurse tražeći upad u strogo kontrolisani internet Pekinga, rekla su dva bivša zvaničnika.

"Hteli smo da jure duhove", rekao je jedan od ovih bivših zvaničnika.

Čelsi Robinson, portparolka Cije, odbila je da komentariše postojanje programa uticaja, njegove ciljeve ili efekte. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da vesti o inicijativi Cije pokazuju da američka vlada koristi "prostor javnog mnjenja i medijske platforme kao oružje za širenje lažnih informacija i manipulisanje međunarodnim javnim mnjenjem".

Operacija Cije nastala je kao odgovor na godine agresivnih tajnih napora Kine u povećanju njenog globalnog uticaja, rekli su izvori.

Tokom svog predsedničkog mandata, Tramp se zalagao za oštriji odgovor Kini nego njegovi prethodnici. Kampanja Cije je povratak metodama koje su karakterisale borbu Vašingtona sa bivšim Sovjetskim Savezom.

"Hladni rat se vratio", rekao je Tim Vajner, autor knjige o istoriji političkog ratovanja.

Rojters nije mogao da utvrdi uticaj tajnih operacija niti da li je administracija predsednika Džozefa Bajdena zadržala ovaj program Cije.

Kejt Voters, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bajdenove administracije, odbila je da komentariše postojanje programa ili da li je i dalje aktivan.

Dvojica istoričara obaveštajnih službi rekli su da kada Bela kuća da ovlašćenje Ciji za tajne akcije, putem naloga poznatog kao predsednički dekret, to često ostaje na snazi u svim administracijama.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: