Svet 0

15.03.2024.

16:30

Orban kreće u okupaciju; "Nemamo izbora"

Evropljani se plaše da će im Brisel oduzeti slobodu, a ako Mađarska želi da sačuva slobodu i suverenitet, mora da okupira Brisel, poručio Viktor Orban.

Izvor: Tanjug

Orban kreće u okupaciju; "Nemamo izbora"
Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Podeli:

On je to rekao govoreći o predstojećim izborima za Evropski parlament.

"Mi smo David koji izbegava Golijata... Izgleda da sam Brisel ovo ne želi da razume, pa ako želimo da sačuvamo slobodu i suverenitet Mađarske, nemamo drugog izbora nego da okupiramo Brisel", rekao je Orban u Narodnom muzeju u Budempešti povodom obeležavanja godišnjice početka revolucije i rata za nezavisnost 1848–1849.

On je dodao da "Brisel nije prva imperija koja je bacila oko na Mađarsku", prenosi mađarski Indeks.

"Evropa želi da nam nametne nešto pogubno i strano za mađarski duh. Hoće da nas teraju u rat, da nam nametnu migrante i da nam prevaspitavaju decu. Umesto mira dobili smo rat, umesto bezbednosti dobili smo vladavinu prava, a umesto prosperiteta dobili smo finansijsku iznudu. Prevareni smo, vreme je da se pobunimo", ocenio je Orban.

Prema njegovim rečima, Brisel se okrenuo protiv Evropljana, a Mađarska, kako je naveo, neće tolerisati da EU "upropaštava poljoprivrednike, uništava srednju klasu, ruši evropske kompanije, oduzima prava nacijama, čini našu decu robovima zaduživanja i odvodi celu Evropu u rat".

Orban je ukazao da podrška u SAD za Donalda Trampa pokazuje političke promene u korist konzervativnih snaga u SAD i Evropi, za koje će ova godina biti prekretnica.

"Na početku godine smo još bili sami, do kraja godine ćemo biti u većini", poručio je mađarski premijer.

Danas se obeležava nacionalni praznik Mađarske u sdećanje na dan kada se desila njena neuspela revolucija protiv Habzburške monarhije, koju je Orban uporedio sa Evropskom unijom, prenosi Asošiejted pres.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Podeli: