Svet 4

15.03.2024.

13:43

Vojska ulazi u kuće i nosi kutije; "Hoćete li glasati za Putina.."

Mediji prenose da ruska vojska ide po kućama u četiri okupirana regiona Ukrajine i da traži glasače – prvog dana glasanja za predsednika Rusije.

Izvor: Index.hr

Vojska ulazi u kuće i nosi kutije; "Hoćete li glasati za Putina.."
Tanjug/AP photo

Podeli:

Danas je, podsetimo, počelo glasanje za predsednika Rusije, koje će trajati do 17. Marta. Prvi na redu su upravo regioni u UKrajini koje je Rusija zauzela: Zaporožje, Harson, Donjeck i Luganjsk.

Jedan se stanovnik, međutim, rekao je BBC-ju da proruski kolaboracionisti u pratnji naoružanih vojnika s glasačkim kutijama idu od kuće do kuće tražeći birače.

Iako su okupacione vlasti postavile biračka mesta, glasači nisu dužni da tamo i odu jer su te iste vlasti ljude s glasačkim kutijama poslali po kućama, navodi dalje britanski javni servis, a prenosi Index.

"Dragi birači, brinemo za vašu bezbednost. Ne morate nigde da idete i glasate - mi ćemo vam doći kući s glasačkim listićima i kutijama!" objavilo je na društvenim mrežama izborno poverenstvo koje je postavila Rusija u region Zaporožja.

Ukrajinci pod okupacijom takođe su pod pritiskom kroz kampanju pod nazivom InformUIK, navodno osmišljenu da ih informiša o proceduri glasanja, kao i imenima svih kandidata. Cilj je da se tokom kampoanje posete svi birači teritorije pod okupacijiom Rusije, a oni uvek idu u pratnji ruske vojske.

Prikupljaju lične podatke za sastavljanje popisa birača, a ponekad i snimaju lokalno stanovništvo tokom takvih poseta. Šef ruskog izbornog odbora u delomično okupiranom region Zaporožja priznaje da je lokalno stanovništvo zabrinuto zbog snimanja.

Stanovnicima su takođe slate tekstualne poruke s obaveštenjima o datumima glasanja, a koriste se i isprobane sovjetske metode kako bi se privukli na biračka mesta, poput besplatnih koncerata i hrane.

Ukrajina je odbacila glasanje kao nelegitimno, a osobe uključene u organizaciju izbora bile su meta napada.

Vladimir Putin glavni je pokretač pripajanja ovih regiona Rusiji, a na nacionalnoj nivou glasanje se predstavlja kao podrška. Službeni simbol predsedničkih izbora 2024. je slovo V povezano s njegovom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. Službeni slogan ruskog Centralnog izbornog poverenstva je: "Jaki zajedno - glasajte za Rusiju!"

I simbol V i slogan pojavljuju se na plakatima po okupiranim delovima Ukrajine, uključujući i biračka mesta.

Mediji u Kremlju već su opisali prevremeno glasanje u Ukrajini kao velik uspeh. "Bio je to pravi praznik! Uz muziku, balone i ruske zastave. Desetine hiljada ljudi", piše tabloid Komsomolskaja Pravda o glasanju u regionu Harson, koje je završilo 3. marta.

Ukrajinski guverner Zaporožja Ivan Fedorov kaže da se lokalno stanovništvo njegove delimično okupirane regije prisiljava na glasanje: "Oni idu u svaki stan i svaku kuću i pitaju - želite li da glasate? Naši građani su jako uplašeni. Naravno, kad im Rusi s vojnicima dođu u stan i pitaju hoće li glasati za Putina, svi će reći: 'OK, da.' Jer svi žele spasiti svoj život. Ali to ne znači da naši građani žele podržati Putina."

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: