Svet 1

15.03.2024.

8:26

Poslednji udarac Alekseja Navaljnog

Samo 15 dana pre nego što je proglašen mrtvim u ruskom zatvoru, Aleksej Navaljni ispalio je svoju poslednju optužbu protiv Vladimira Putina.

Izvor: Index.hr

Poslednji udarac Alekseja Navaljnog
Tanjug/AP Photo/Paul White

Podeli:

Ruski opozicioni vođa proveo je poslednje sedmice svog života zatvoren u kaznenoj koloniji severno od Arktičkog kruga, zloglasno hladnom, opasnom i neudobnom mestu sa uslovima toliko ekstremnim da su ravni mučenju.

Više od decenije Navaljni je bio najistaknutiji protivnik ruskog predsednika i njegova najveća politička pretnja. Bio je pod državnim nadzorom, fizički je napadan i zatvoren. Otrovan.

Ali, čak i izolovan na krajnjem severu zemlje, još uvek je mogao da prenese poruke svojim pristalicama, dajući doprinos planu mobilizacije opozicije tokom predsedničkih izbora.

Poslednji Navaljnijev plan

1. februara, jedna poruka objavljena na njegovom nalogu na društvenoj mreži X značila je prvo uputstvo  navaljnog uoči predsedničkih izbora: "Sviđa mi se ideja da glasači protiv Putina zajedno izađu na biračka mesta u 12 sati. U podne protiv Putina", napisao je on.

Kako objašnjava Politiko, a prenosi Index, taj plan ima svoje prednosti. Protest širom zemlje bio bi nacionalan, legalan i relativno siguran. "Šta oni mogu da urade? Hoće li zatvoriti biračka mesta u 12 sati? Hoće li u 10 sati organizovati akciju podrške Putinu? Hoće li registrovati sve koji su došli u podne i staviti ih na listu nepouzdanih?" dodao je Navaljni.

Navaljnijeva smrt nešto više od dve sedmice kasnije, dala je tom pokretu novi podsticaj. Na hiljade ljudi došlo je na njegovu sahranu, uprkos strahu od policije i hapšenja, a Navaljnijevu misiju preuzela je njegova udovica i politička naslednica Julija Navaljna.

"Aleksej je pozvao ljude da učestvuju u ovom protest i zato je za mene lično ovo je toliko važno", rekla je nedavno u videu u kojem je pozvala Ruse da se pridruže događaju "za Navaljnog": "Želim učiniti ono što je on smatrao ispravnim."

Dakle, sahranjen na moskovskom groblju Borisovo, Navaljni je i dalje najmoćniji Putinov izazivač. Bez obzira na to hoće li se gomile Rusa pojaviti u nedelju u podne da izraze svoje neslaganje, njegova je smrt dodatno naglasila Putinov nedostatak legitimiteta.

"Čak i nakon što je umro, Navaljni nanosi najveću štetu Putinu", rekao je Maksim Reznik, takođe opozicioni političar od kojeg je Navaljni preuzeo ideju "Podne protiv Putina".

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: