Svet 8

15.03.2024.

7:08

Počelo je; Hoće li biti peti put?

U Rusiji su danas počeli predsednički izbori koji će trajati do 17. marta, i na kojima se aktuelni predsednik Vladimir Putin kandiduje za peti mandat.

Izvor: Tanjug

Počelo je; Hoće li biti peti put?
Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Podeli:

Reč je o prvim predsedničkim izborima na kojima glasaju i stanovnici četiri ukrajinska regiona - Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti, koje je Rusija pripojila u septembru 2022. godine.

Prema zakonu o izborima za predsednika Ruske Federacije, državljani Rusije mogu da učestvuju na predsedničkim izborima kao samostalni kandidati ili kao kandidati političkih stranaka, a da bi se prijavili za učešće na izborima moraju da podnesu odgovarajuću dokumentaciju Centralnoj izbornoj komisiji.

Ankete i istraživanja javnog mnjenja koje objavljuju ruski državni mediji pokazuju da Putin uživa podršku oko 80 odsto građana, što je više nego pre početka rata u Ukrajini.

Njegova kandidatura za peti mandat omogućena je nakon što je Državna duma 2021. godine usvojila amandmane na Ustav prema kojima se, između ostalog, ograničavanje broja mandata tokom kojih jedno lice može vršiti dužnost predsednika Rusije odnosi na aktuelnog lidera zemlje, bez uzimanja u obzir njegovih prethodnih predsedničkih mandata.

Pored Putina, na izborima učestvuju predsednik Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Slucki, kandidat Komunističke partije Nikolaj Haritonov i kandidat stranke "Novi ljudi" Vladislav Davankov.

Na izborima, međutim, neće učestvovati opozicioni političar Boris Nadeždin, koga je prošlog meseca diskvalifikovala Centralna izborna komisija zbog propusta koji su počinjeni tokom prikupljanja potpisa.

Zbog više vremenskih zona u Rusiji, birališta su najpre otvorena na krajnjem istoku zemlje, na Kamčatki i u Čukotskom autonomnom okrugu, a potom u Magadanskoj oblasti, na Sahalinu i Kurilskim ostrvima. Poslednja glasačka mesta koja se otvaraju su u oblasti Kalinjingrad, na Baltičkom moru.

Predsedničke izbore će posmatrati delegacije iz 36 država i pet međunarodnih organizacija, a akreditovano je više od 200 parlamentarnih posmatrača i nekoliko desetina stručnjaka za izborni proces, saopšteno je iz Saveta Ruske Federacije.

U Rusiji pravo glasa ima oko 110 miliona gradjana, a rezultati predsedničkih izbora trebalo bi da budu objavljeni najkasnije do 28. marta.
 

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: