Svet 3

11.03.2024.

17:45

Pripreme za rat: Amerika gradi aerodrom na moru u blizini Kine

Vojska SAD je spremna da pomogne u izgradnji nove civilne luke u strateškoj filipinskoj provinciji Batanes.

Izvor: newsweek

Pripreme za rat: Amerika gradi aerodrom na moru u blizini Kine
EPA/RITCHIE B. TONGO

Podeli:

Ova zemlja jugoistočne Azije gradi luku koju finansiraju SAD sa ciljem da primi filipinske državljane koji beže u slučaju sukoba oko Tajvana, preneo je ABS-CBN njuz guverner Batanesa Marilo Kajko.

Na samoupravno ostrvo pravo polaže Kina, koja je obećala da će ga anektirati na svaki mogući način, podižući tenzije za regionalnu bezbednost.

Predstavnici američke vojske trebalo bi da stignu sledećeg meseca kako bi razgovarali o projektu, rekao je Kajko.

Američki saveznik u odbrambenom sporazumu, Filipini, deo je "prvog lanca ostrva" američkih partnera i saveznika. Ostrva Batanes su strateški pozicionirana u blizini Baši kanala, potencijalne tačke gušenja za kineske snage koje žele da uđu u otvoreni Pacifik.

Kao deo svojih napora da pojačaju svoju odbranu, Filipini povećavaju broj pomorskih rezervista raspoređenih na ostrvima Batanes i utvrđuju udaljenu ispostavu na ostrvu Mavulis.

Ove mere ispunjavaju obećanje načelnika filipinskih oružanih snaga Gilberta Teodora mlađeg da će poboljšati odbrambeni položaj zemlje u strateški važnoj oblasti.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je prošlog meseca odgovorilo upozoravajući Filipine da ne budu "manipulisani" i upozorilo ih da se "ne igraju vatrom".

"Tajvansko pitanje je u srcu suštinskih interesa Kine i predstavlja crvenu liniju i krajnju liniju koja se ne sme preći", dodao je on.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: