Svet 1

24.06.2024.

19:09

Američki general upozorio: Uvući ćete ih u rat

Najviši oficir američke vojske upozorio je da bi izraelska ofanziva u Libanu protiv militantne grupe Hezbolah koju podržava Iran povećala rizik od šireg sukoba koji bi uvukao i Iran.

Izvor: Beta

Američki general upozorio: Uvući ćete ih u rat
EPA-EFE/WAEL HAMZEH

Podeli:

Izrael se već mesecima bori protiv Hamasa koji uživa podršku Irana, dok se takođe upušta u svakodnevne okršaje sa takođe proiranskim Hezbolahom duž izraelsko-libanske granice.

General Vazduhoplovnih snaga SAD Čarls K. Braun, predsedavajući Združenog generalštaba, rekao je novinarima da će Iran biti "skloniji da pruži veću podršku Hezbolahu", dodajući da ti militanti imaju više resursa od Hamasa, prenosi Glas Amerike.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je ranije da će se "intenzivna faza" borbe protiv Hamasa u Gazi završiti "vrlo brzo". Ali on je dodao da će Izrael verovatno prebaciti trupe na granicu sa Libanom.

Rat u Gazi i rizik od šireg sukoba biće u fokusu današnjih razgovora u Vašingtonu između izraelskog ministra odbrane Joava Galana sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom i sekretarom za odbranu Lojdom Ostinom.

"Spremni smo za svaku akciju koja može biti potrebna u Gazi, Libanu i u više oblasti", rekao je Galan u saopštenju.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: