Svet 29

24.06.2024.

9:48

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

Izvor: Beta

Orban "uvalio kosku" Beogradu?
Profimedia

Podeli:

Orban je za medijsku grupu Funke rekao da pozdravlja to što kancelar Olaf Šolc namerava da pronađe rešenje.

Mađarska je, naveo je, u vidu "spoljnih hot-spotova", u stvari već formirala centre van zemlje u kojima se razmatraju zahtevi za azil, prenosi Dojče vele.

"Ako migranti žele da dođu u Mađarsku, oni najpre moraju da kontaktiraju mađarsku ambasadu, na primer u glavnom gradu Srbije, Beogradu. Tu im se proveravaju sva dokumenta. Migranti mogu da uđu u zemlju samo ako mađarske vlasti daju zeleno svetlo. U suprotnom ne", objasnio je Orban.Ocenio je da se devet godina nakon izbegličke krize 2015. pokazalo da su njegova tadašnja upozorenja bila tačna.

Mađarska od 1. jula preuzima predsedavanje Savetom EU i to pod sloganom "Učinimo Evropu ponovo velikom".

Prema podacima evropske statističke službe Eurostat, prošle godine je u Mađarskoj podneto samo 30 prvih zahteva za dobijanje azila. Istovremeno, prema statistici Savezne kancelarije za migracije i izbeglice, u Nemačkoj je prošle godine podneto oko 330.000 prvih zahteva.

Evropski sud pravde osudio je 13. juna Mađarsku na novčanu kaznu od 200 miliona evra, jer se ta zemlja nije pridržavala važećeg zakona EU o azilu.

Mađarska je, između ostalog, ograničila pristup procesu međunarodne zaštite i nezakonito pritvarala tražioce azila u tranzitnim zonama.

Mađarska tako, kako su obrazložile sudije, namerno zaobilazi zajedničku politiku Unije o azilu, što ozbiljno ugrožava jedinstvo pravnih normi EU i solidarnost među državama-članicama.

Podeli:

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: