Svet 0

22.06.2024.

18:49

Otvorene stare rane: "Crni" i "beli" političari u istim klupama

Mnogi crni Južnoafrikanci osećaju nelagodu zbog toga što se stranka koju predvode belci vraća na vlast, čak i u koaliciji, pošto još osećaju posledice aparthejda koji je okončan pre 30 godina.

Izvor: Beta

Otvorene stare rane: "Crni" i "beli" političari u istim klupama
Profimedia

Podeli:

Zbog toga aparthejda zemlja je i dalje pogođena nerešenim pitanjima siromaštva i nejednakosti.

Prošle nedelje je potpisan koalicioni sporazum predsednika Južne Afrike i vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) Sirila Ramafoze i opozicione Demokratske alijanse (DA) da bi Ramafoza bio izabran za drugi mandat. 

ANC je vladao Južnom Afrikom od pada aparthejda 1994. godine pod Nelsonom Mandelom, prvim crnim predsednikom zemlje. Njena trodecenijska politička dominacija okončana je na izborima 29. maja, kada je prvi put izgubila većinu dovoljnu da samostalno formira vlast, primoravajući je da formira koaliciju.

DA, sa svojim korenima u liberalnim belim strankama koje su se borile protiv aparthejda, osvojio je drugo mesto po udelu u ukupnom broju glasova.

Obe partije su promovisale svoju koaliciju kao novo jedinstvo koje je očajnički potrebno zemlji sa ogromnim društveno-ekonomskim problemima.

Tako će sada u Južnoj Africi biti više belaca na visokim državnim pozicijama nego ikad od pada aparthejda. Belci čine oko sedam odsto od 62 miliona stanovnika te zemlje.

Lider DA Džon Stenhuisen negirao je u televizijskom intervjuu da je njegova stranka posvećena samo interesima belaca, rekavši da ne bi osvojila drugi najveći udeo glasova u zemlji sa većinskim crnačkim stanovništvom da jeste. DA ima i crne i bele poslanike i pristalice, ali njen jedini crni lider napustio ju je 2019. godine, dovodeći u pitanje njenu posvećenost crnim Južnoafrikancima.

Politički analitičar Anđelo Fik rekao je da je za mnoge Južnoafrikance DA "belsa stranka" i da je to sama izazvala tako što je "potpuno nezainteresovana da govori o zabrinutostima crnih Južnoafrikanaca o rasi".

Zapaljivi govor je došao od MK Partije bivšeg predsednika Džejkoba Zume, nekadašnjeg lidera ANC koja je nazvala Ramafosu "crnim kućnim slugom" zbog sklapanja sporazuma sa DA. Zumina stranka je nazvala belu predsednicu DA Helen Zile Ramafozinom "robovlasnicom".

MK Partija i Borci za ekonomsku slobodu (EFF), treća i četvrta najveća stranka po snazi u parlamentu odbili su da se pridruže vladi nacionalnog jedinstva ANC i DA. Rekli su da je osnovni razlog to što je DA posvećena samo dobrobiti bele manjine u Južnoj Africi.

"Ne pristajemo na ovaj brak iz računa da bi se konsolidovala moć belog monopola nad ekonomijom", rekao je lider EFF Julijus Malema.

Malema je ranije izazivao rasne tenzije zapaljivim izjavama, između ostalog da "mi ne pozivamo na klanje belaca, barem za sada" i da je južnoafričkom "belcu predugo bilo previše udobno".

Malema predstavlja novu opoziciju ANC mnogih crnih Južnoafrikanaca frustriranih zbog sveprisutne nejednakosti zasnovane na rasi koja je očigledna i 30 godina od kraja Aparthejda. Belci uglavnom žive u otmenim četvrtima dok milioni crnaca žive u siromašnim naseljima na periferiji.

Ta frustracija je navela mnoge glasače da se okrenu od ANC, a mnogi smatraju da bi zabrinutost zbog udruživanja sa DA mogla dodatno oslabiti najveću stranku.

U inauguracionom govoru u sredu, Ramafosa je prepoznao "toksične" podele decenijama pošto je Mandela pozivao na rasno pomirenje.

"Naše društvo je duboko nejednako i visoko polarizovano", izjavio je Ramafosa.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: