Svet 0

22.06.2024.

12:59

Počela sednica skupštine za izbor nove vlade Severne Makedonije

Ekonomski preporod, ulaganja u obrazovanje, zdravstvo i kulturu, borba protiv korupcije, odgovornost za svaki zločin i reforme po evropskim standardima, deo su programa mandatara i premijera nove vlade Severne Makedonije Hristijana Mickoskog iz VMRO-DPMNE.

Izvor: Tanjug

Počela sednica skupštine za izbor nove vlade Severne Makedonije
Shutterstock/V.Lawrence

Podeli:

Mickoski je na današnjoj sednici parlamenta na kojoj treba da se izabere buduća vlada, već za utorak najavio ulaganje od 400 miliona evra, nakon čega sledi smanjenje poreza i povećanje penzija, prenosi Telma.

Sednicu parlamenta prate predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska-Davkova i predstavnici diplomatskog kora.

Prema skupštinskom Poslovniku, sednica je predviđena da traje najviše dva dana, odnosno da se završi najkasnije sutra u ponoć. 

Vlada će biti izabrana ako je za nju glasala većina od ukupnog broja poslanika.

Nova vlada Severne Makedonije imaće ukupno 20 ministarstava, četiri više nego do sada.

Novi vladin kabinet imaće 24 člana, a pored premijera, tu će biti još 23 potpredsednika Vlade i ministara, od kojih 20 ima resore.

U kabinetu Mickoskog 15 članova je iz koalicije koju predvodi VMRO-DPMNE, šest iz koalicije Vredi i dva iz ZNAM, navodi Telma.

Kako je Mickoski ranije najavio, predsednik Socijalističke partije Ljupčo Dimovski biće predložen za zamenika predsednika vlade odgovoran za politički sistem dok će Ivan Stoilković (iz Demokratske partije Srba u Makedoniji) biti  predložen za zamenika predsednika vlade i ministra za odnose sa zajednicama.   

Mickoski je predsednik stranke VMRO-DPMNE koja je na parlamentarnim izborima u maju pobedila sa 43,14 odsto glasova.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zatreslo se jako: Zemljotres jačine 7,4 stepena

Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je u četvrtak uveče sever Čilea, u blizini granice sa Argentinom, a za sada nema izveštaja o povređenima ili većoj šteti, objavio je Američki geološki zavod.

7:18

19.7.2024.

1 d

Podeli: