Svet 0

22.06.2024.

11:59

Istraživanje američkih medija: Sve je laž

Istraživanje koje je sprovela Organizacija za odbranu od dezinformacija NewsGuard pokazalo je da u SAD ima više sajtova sa lažnim vestima, nego pravih medija.

Izvor: Tanjug

Istraživanje američkih medija: Sve je laž
Profimedia

Podeli:

Lažni sajtovi koji žele da odaju utisak da su informativni sada su brojniji od legitimnih lokalnih info-sajtova vesti, a Rusija igra vodeću ulogu u njihovom širenju, kažu medijski analitičari, prenosi GA.

Oni koji stoje iza ovakvih sajtova su uglavnom stranački subjekti ili oni koji plasiraju tekstove za "klik-bejt" i generisanje maksimalnog profita, navodi NewsGuard uz obrazloženje da je upotreba tehnologije i veštačke inteligencije omogućila rast lažnih info-sajtova.

Urednica NewsGuard za AI i strani uticaj Mekenzi Sadegi, rekla je za Glas Amerike da brojke najavljuju sumorni razvoj događaja koji bi mogao da predstavlja pretnju slobodi štampe i predsedničkim izborima u SAD doprinoseći daljem padu poverenja u onlajn medije.

"Broj ovih sajtova se povećao po veličini, obimu i sofisticiranosti. Sada vidimo da je broj od 1.265 premašio broj dnevnih lokalnih novina u SAD, što je reklo bi se alarmantno", navela je Sadegi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: