Svet 0

21.06.2024.

20:22

Dve zemlje u haosu: Potpuna katastrofa, mnogo mrtvih VIDEO

Najmanje jedanaest ljudi je poginulo, a na desetine je povređeno u požaru niskog rastinja koji je vetar proširio na nekoliko sela na jugoistoku Turske, odnevši živote na stotine životinja.

Izvor: Index.hr, Tanjug

Dve zemlje u haosu: Potpuna katastrofa, mnogo mrtvih VIDEO
EPA-EFE/VASSILIS PSOMAS

Podeli:

Turski ministar zdravlja Fahretin Koča prijavio je "jedanaest mrtvih i 78 povređenih", od kojih je petoro moralo biti primljeno na intenzivnu negu.

Koča je ranije rekao da je u ovoj ruralnoj oblasti koja se nalazi između gradova Dijarbakir i Mardin, blizu granice sa Sirijom, "44 osoba povređeno, uključujući deset osoba u teškom stanju". Fotografije desetina koza, ovaca i magaraca koji leže u izgoreloj travi u pretežno poljoprivrednom i stočarskom regionu široko se dele na društvenim mrežama.

Vatra je zahvatila 5 sela

Prema rečima ministra unutrašnjih poslova Alija Jerlikaje, požar je izbio u četvrtak kasno zbog paljenja strništa u oblasti koja se nalazi tridesetak kilometara južno od grada Dijarbakira, gde se temperatura dnevnog termometra penje iznad 40 stepeni. Plamen se sa vetrom proširio i brzo zahvatio pet sela.

Turski ministar zdravlja Fahretin Koča prijavio je "jedanaest mrtvih i 78 povređenih", od kojih je petoro moralo biti primljeno na intenzivnu negu.

Požari besne i u Grčkoj

I Grčka se u petak bori sa nekoliko šumskih požara u južnom delu svog kopna, podstaknutih olujnim vetrovima. Desetine vatrogasaca uz pomoć osam letelica raspoređeno je u regionima Ahaja i Ilia i u blizini grada Kranidi na poluostrvu Peloponez. Stanovnicima nekoliko sela na ovim prostorima rečeno je da napuste svoje domove.

"Brzina vetra često prelazi 95 kilometara na sat, što sprečava letelicu da se približi", rekao je portparol grčke vatrogasne brigade Vasilis Vatrakojanis na brifingu za novinare.

"Sve snage civilne zaštite su danas u pripravnosti, jer je za nekoliko sati u zemlji izbilo oko 45 šumskih požara. Još jedan požar koji je nakratko ugrozio kuće u primorskom gradu u blizini Atine stavljen je pod kontrolu ranije danas", saopštili su vatrogasci.

Poginuo jedan čovek dok je pomagao u gašenju vatre

Čovek star 55 godina izgubio je život dok je pokušavao da pomogne u gašenju požara u mestu Alpohori Ilijas, a, kako je saopštila vatrogasna služba, u poslednjih nekoliko sati u različitim delovima Grčke izbilo je 45 novih požara. 

Kako navodi Ekatimerini, čovek je dovezen u bolnicu u Pirgosu u besvesnom stanju, a pokušaji reanimacije nisu dali rezultata.

Tačan uzrok njegove smrti biće naknadno utvrđen.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zatreslo se jako: Zemljotres jačine 7,4 stepena

Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je u četvrtak uveče sever Čilea, u blizini granice sa Argentinom, a za sada nema izveštaja o povređenima ili većoj šteti, objavio je Američki geološki zavod.

7:18

19.7.2024.

1 d

Podeli: