Svet 0

21.06.2024.

15:33

Kina ozbiljno zapretila: Smrt!

Kina je danas zapretila da će u ekstremnim slučajevima uvesti smrtnu kaznu za "tvrde" separatiste za nezavisnost Tajvana, što je pojačavanje pritiska iako kineski sudovi nemaju nadležnost na demokratski upravljanom ostrvu.

Izvor: independent.co.uk

Kina ozbiljno zapretila: Smrt!
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Podeli:

Kina, koja na Tajvan gleda kao na sopstvenu teritoriju, nije krila da ne voli predsednika Laj Čing-tea koji je preuzeo dužnost prošlog meseca, nazvaši ga "separatistom", i koji je priredio vojne vežbe ubrzo nakon njegove inauguracije.

Tajvan se žalio na obrazac pojačanog pritiska Kine otkako je Laj pobedio na izborima u januaru, uključujući tekuće vojne akcije, trgovinske sankcije i patrole obalske straže oko ostrva pod kontrolom Tajvana pored Kine.

Prema novim smernicama, kineski sudovi, tužioci, organi javne i državne bezbednosti treba da "strogo kazne privrženike nezavisnosti Tajvana zbog cepanja zemlje i podsticanja zločina za otcepljenje u skladu sa zakonom, kao i da odlučno brane nacionalni suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet", navodi KINESKA državna novinska agencija Sinhua.

Smernice se izdaju u skladu sa zakonima koji već postoje, uključujući i zakon protiv sukcesije iz 2005. godine, izvestila je novinska agencija.

Taj zakon daje Kini pravni osnov za vojnu akciju protiv Tajvana ako se otcepi ili se čini da će se otcepiti.

Sun Ping, zvaničnik kineskog Ministarstva javne bezbednosti, rekao je novinarima u Pekingu da je maksimalna kazna za "zločin secesije" smrtna kazna.

"Oštar mač pravnog postupka će uvek visiti visoko", rekla je ona.

Tajvanska vlada nije odmah odgovorila. Jedan zvaničnik je rekao Rojtersu da još uvek razmatraju sadržaj novih smernica.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: