Svet 0

21.06.2024.

9:20

Prvi u pet godina: Neformalni nuklearni pregovori Kine i Amerike

Sjedinjene Američke Države i Kina održale su prve neformalne nuklearne pregovore u poslednjih pet godina, pri čemu su predstavnici Pekinga rekli američkim kolegama da neće pribegavati nuklearnim pretnjama zbog kineskog regiona Tajvana.

Izvor: Tanjug

Prvi u pet godina: Neformalni nuklearni pregovori Kine i Amerike
Shutterstock/Andrii Sedykh

Podeli:

Kineski predstavnici ponudili su uveravanja da su "u stanju da prevladaju u konvencionalnoj borbi oko Tajvana bez upotrebe nuklearnog oružja", rekao je organizator pregovora "Drugi kolosek" Dejvid Santoro.

Učesnici "Drugog koloseka" su uglavnom bivši zvaničnici i naučnici koji su ovlašćeni da govore o pozicijama svojih vlada, dok se zvanični pregovori američke i kineske vlade nazivaju "Prvi kolosek", navodi Rojters.

Vašington je u jučerašnjim neformalnim razgovorima u Šangaju predstavljalo oko šest delegata, dok je Peking poslao delegaciju naučnika i analitičara, u kojoj je bilo nekoliko bivših oficira Narodnooslobodilačke vojske.

Takve diskusije ne mogu da zamene formalne pregovore "koje zahtevaju od učesnika da govore autoritativno o pitanjima", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Ministarstvo odbrane SAD prošle godine je procenilo da Peking ima 500 operativnih nuklearnih bojevih glava i da će ih verovatno postaviti više od 1.000 do 2030. godine.

To se upoređuje sa 1.770 i 1.710 operativnih bojevih glava koje su rasporedile SAD i Rusija. Pentagon je saopštio da će do 2030. godine veliki deo naoružanja Pekinga verovatno biti u većem stepenu pripravnosti.

Kina je od 2020. godine takođe i modernizovala svoj arsenal, započevši proizvodnju svoje podmornice sa balističkim projektilima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: