Svet 2

21.06.2024.

8:31

Zakazana debata uz nova pravila: Bez publike, isključeni mikrofoni...

Prva predsednička debata dva kandidata za predsednika SAD, aktuelnog šefa države Džozefa Bajdena i njegovog prethodnika Donalda Trampa biće održana 27. juna u Atlanti, u Džordžiji, uz nova pravila.

Izvor: Tanjug

Zakazana debata uz nova pravila: Bez publike, isključeni mikrofoni...
EPA-EFE/JIM LO SCALZO/JIM BOURG/POOL

Podeli:

Kablovska TV mreža Si-En-En, na kojoj će biti prenošena prva debata, saopštila je da su izborni štabovi kandidata pristali na nova pravila, koja obuhvataju i gašenje mikrofona.

Moderatori će biti voditelji Si-En-Ena Džejk Taper i Dejna Beš, a prenos bi trebalo da traje sat i po, uz dve pauze za reklame, prenosi Glas Amerike.

Pauza za reklame nije bilo kada je, tokom protekle tri decenije, za TV sučeljavanja bila zadužena Komisija za predsedničke debate. To više nije slučaj.

Prvi put od 1976. godine, u studiju neće biti publike.

Oba kandidata pristala su da im se mikrofoni ugase kada nije njihov red da govore, čime se umanjuje mogućnost upadanja u reč. Tokom debata uoči predsedničkih izbora 2020. godine, Tramp i Bajden su više puta prekidali jedan drugog.

Po ugledu na prethodne godine, moderatori će "koristiti sva sredstva na raspolaganju da vode računa o vremenu i osiguraju civilizovanu raspravu", saopštio je Si-En-En.

Za razliku od prethodnih godina, kandidati neće imati uvodna izlaganja. Imaće dva minuta da odgovore na pitanje, sa replikama od jednog minuta i odgovorima na replike.

Moderatori će takođe imati diskreciono pravo da odobre dodatni minut.

Na kraju debate, kandidati će imati dva minuta za završne argumente.

Prema Si-En-Enu, bacanjem novčića biće određene pozicije kandidata na podijumu. Neće moći da donose unapred napisane beleške, već će im biti dat papir, olovka i voda.

Predstavnicima izbornih štabova neće biti dozvoljeno da razgovaraju sa svojim kandidatima do kraja debate.

Datum ovogodišnje debate je najraniji u američkoj istoriji, sa kandidatima koji još nisu formalno prihvatili nominacije svojih stranaka. I Bajden i Tramp će to uraditi na stranačkim konvencijama.

Republikanska konvencija je narednog meseca u Milvokiju, u Viskonsinu, a demokratska u avgustu u Čikagu, u državi Ilinois. Planirana je još jedna debata, 10 septembra, a domaćin će biti televizijska mreža Ej-Bi-Si njuz.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

18 h

Podeli: