Svet 1

21.06.2024.

8:05

Snimci otkrili: Niče zid na granici FOTO

Severna Koreja gradi delove onoga što izgleda kao zid na nekoliko mesta u blizini granice sa Južnom Korejom, otkrivaju novi satelitski snimci, koje je objavio BBC.

Izvor: Tanjug

Snimci otkrili: Niče zid na granici FOTO
Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon, File

Podeli:

Objavljeni snimci takođe pokazuju da je zemljište unutar demilitarizovane zone (DMZ) očišćeno, što stručnjaci ističu da bi moglo da predstavlja kršenje dugogodišnjeg primirja sa Južnom Korejom.

DMZ, podeljena na dva dela, je tampon zona široka četiri kilometra između Severne i Južne Koreje, koje su formalno još uvek u ratu, jer mirovni sporazum izmedju dve zemlje posle rata od 1950. do 1953. godine nikada nije potpisan.

Stručnjaci ističu da je ova nedavna aktivnost "neuobičajena" i dolazi u vreme rastućih tenzija izmedju dve zemlje.

"U ovom trenutku možemo samo da nagadjamo da Severna Koreja želi da ojača svoje vojno prisustvo i utvrdjenja duž granice", kaže dopisnik južnokorejskog portala NK njuz sa sedištem u Seulu, Šrejas Redi.

Prema dostupnim snimcima, postavljene su barijere na najmanje tri dela u blizini DMZ, čime je pokriven oko kilometar blizu istočnog kraja granice.

Korejski rat je okončan 1953. primirjem, u kojem su se obe strane obavezale da neće "izvršiti nikakav neprijateljski čin unutar, iz ili protiv demilitarizovane zone", ali konačnog mirovnog sporazuma nije bilo.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: