Svet 2

20.06.2024.

23:11

Nemilosrdni udari: Tonu jedan za drugim; Hitno su reagovali

Vodeće brodarske grupacije pozvale su uticajne vlade u svetu da zaustave napade jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru nakon što je ove nedelje potonuo drugi teretni brod, objavio je danas CNN.

Izvor: Tanjug

Nemilosrdni udari: Tonu jedan za drugim; Hitno su reagovali
EPA-EFE/Abir Sultan

Podeli:

U napadima su do sada poginula najmanje tri pomorca, a poslednje potonuće verovatno je dovelo do još jedne smrti, navodi se u saopštenju više od deset udruženja brodara, uključujući i Međunarodnu komoru za pomorstvo i Svetski savet za brodarstvo.

Njihov poziv usledio je, pored akcenta na ljudske žrtve, i zbog prekida na jednoj od glavnih svetskih trgovinskih ruta koja je od kraja prošle godine praktično zatvorena za kontejnerske brodove. Duže putovanje oko južnog dela Afrike dovelo je do porasta troškova transporta i izaziva gužve u lukama u Aziji i Evropi, preteći da poremete svetske lance snabdevanja.

Saopštenje je objavljeno nakon što je potvrđeno da je brod za ugalj u vlasništvu Grčke potonuo nakon što su ga prošle nedelje napali Huti. Udruženja ističu da su, pored gubitaka života, napadi Huta takođe izazvali ozbiljne poremećaje u tranzitu kroz Crveno more, kao vezu sa Sueckim kanalom, vitalnom saobraćajnicom koja čini 10-15 odsto svetske trgovine.

Zbog toga glavne kompanije za transport kontejnera šalju svoja plovila na mnogo duži put oko Rta dobre nade na krajnjem jugu Afrike.

Kao rezultat toga, transport je poskupeo, pa su troškovi isporuke tipičnog kontejnera od oko 12 metara na osam glavnih ruta Istok-Zapad dostigli su 5.117 dolara, što je 233 odsto više u odnosu na pre godinu dana, navodi konsultantska kompanija Drevri sa sedištem u Londonu.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: