Svet 13

20.06.2024.

22:12

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?

Američki zvaničnici su ozbiljno zabrinuti da bi, u slučaju potpunog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran mogla da nadvlada izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu.

Izvor: Tanjug

Pogođena "Gvozdena kupola": Gube totalni rat?
EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Podeli:

To uključuje i mnogo hvaljeni sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola", izjavila su tri američka zvaničnika za CNN.

Strahovanja, za koja su američki zvaničnici rekli da im je preneo i Izrael, da bi "Gvozdena kupola" mogla biti ranjiva na Hezbolahov ogroman arsenal raketa i dronova, samo su u porastu jer Izrael sve više nagoveštava američkim zvaničnicima da se priprema za kopneni i vazdušni upad u Liban.

Izraelski zvaničnici preneli su SAD, da planiraju da prebace resurse iz južne Gaze u severni Izrael u okviru pripreme za moguću ofanzivu protiv te grupe, rekli su američki zvaničnici juče za CNN.

Jedan od visokih zvaničnika američke administracije izjavio je da procenjuju da će neki od sistema "Gvozdene kupole" biti preopterećeni.

Neimenovani izraelski zvaničnik je rekao da bi to bilo verovatnije ako bi Hezbolah izveo napad velikih razmera uglavnom koristeći precizno vođeno oružje, što bi predstavljalo izazov za odbrambeni sistem. Hezbolah godinama skladišti preciznu vođenu municiju i projektile iz Irana, zbog čega je Izrael više puta izražavao zabrinutost.

Ranije ovog meseca, Hezbolah je objavio video snimak koji navodno prikazuje dron kako udara i oštećuje deo sistema "Gvozdene kupole" u ​​vojnoj bazi na severu Izraela. Izraelska štampa je prenela da se čini da je to prvi dokumentovani slučaj da je sistem uspešno pogođen. Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopštile da nemaju saznanja o bilo kakvoj šteti pričinjenoj sistemu.

Međutim, izraelski zvaničnici su preneli SAD, da veruju da bi "Gvozdena kupola" mogla biti ranjiva, posebno u severnom Izraelu i da su iznenađeni sofisticiranošću dosadašnjih Hezbolahovih napada, rekli su dvojica američkih zvaničnika. Primarna briga je Hezbolah koji koristi veliki broj precizne vođene municije i projektila, rekao je neimenovani izvor.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: