Svet 0

19.06.2024.

23:57

Lider desničarske stranke Bardela izneo uslov: Biću premijer Francusko samo ako...

Lider krajnje desničrske francuske stranke Nacionalno okupljanje (RN) Žordan Bardela, izjavio je danas da će prihvatiti položaj francuskog premijera samo ako njegova partija osvoji apsolutnu većinu u parlamentu.

Izvor: Tanjug

Lider desničarske stranke Bardela izneo uslov: Biću premijer Francusko samo ako...
Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Podeli:

On je objasnio da u slučaju da RN ne osvoji apsolutnu većinu ni on neće imati slobodu da doprinosi "svakodnevnom životu francuskih građana", a smatra da je to potrebno, prenosi londonski Gardijan.

Rezultati ankete sugerišu da je RN na putu da pobedi na prevremenim parlamentarnim izborima koje je predsednik Francuske Emanuel Makron raspisao nakon ubedljive pobede ove evroskeptične, anti-imigracione stranke na izborima za Evropski parlament ranije ovog meseca.

Međutim, osvajanje apsolutne većine u francuskoj Nacionalnoj skupštini koja ima 577 poslaničkih mesta i koja bi omogućila da RN donosi zakone i vlada bez pomoći potencijalnih saveznika iz stranke desnog centra Republikanci, u ovom trenutku izgleda nedostižno.

Najizglednija predsednička kandidatkinja RN na narednim predsedničkim izborima 2027. godine, Marin Le Pen, izjavila je da bi Bardela (28) bio kanidat stranke za premijera francuske vlade u slučaju pobede RN na predstojećim parlamentarnim izborima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: