Svet 1

19.06.2024.

15:56

"Pridruživanje Gruzije EU zaustavljeno zbog zakona o stranim agentima"

Ambasador Evropske unije u Gruziji Pavel Herčinski izjavio je danas da je proces pridruživanja te zemlje evropskom bloku zaustavljen zbog zakona o "stranim agentima" koji je ta zemlja usvojila ovog meseca.

Izvor: Tanjug

"Pridruživanje Gruzije EU zaustavljeno zbog zakona o stranim agentima"
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podeli:

Gruzijska novinska agencija Interpres citirala je Herčinskog da je zakon imao "negativan uticaj na izglede napretka Gruzije" i da je proces sada "praktično zaustavljen, praktično zamrznut", preneo je Rojters.

"U principu, usvajanje ovog zakona, kako vidim, zamrznulo je integraciju Gruzije u Evropsku uniju", rekao je Herčinski, opisujuci, kako je naveo, težak period u odnosima Gruzije i EU.

Zakon, koji zahteva da se organizacije koje dobijaju više od 20 odsto finansija iz inostranstva registruju kao "agenti stranog uticaja", domaci kritičari su ocenili kao autoritaran.

Vladajuca partija Gruzije branila je to kao neophodan korak da se obezbedi transparentnost finansiranja.
Herčinski je rekao da ce ministri spoljnih poslova EU razgovarati o statusu Gruzije na sastanku u Luksemburgu sledece nedelje.

On je kazao da su pripremljene različite opcije u vezi sa narednim koracima i da ce zemlje članice EU odlučiti koju opciju da implementiraju.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: