Svet 0

19.06.2024.

12:40

Ozbiljna pretnja Nemačkoj

Nemački vrhovni tužilac Jens Romel označio je islamistički terorizam kao jednu od glavnih pretnji sa kojima se Nemačka suočava.

Izvor: dpa-prototype.de

Ozbiljna pretnja Nemačkoj
Profimedia

Podeli:

Romel je u utorak rekao da je od 700 istraga koliko ih je prošle godine otvoreno zbog dela iz oblasti terorizma i ugrožavanja države, gotovo 500 bilo povezano sa islamističkim terorizmom.

Više od 40 istraga odnosilo se na krivična dela sa ekstremno desnom pozadinom, a tri su slučaja bila motivisana levim ekstremizmom.

Romel je rekao da je od svih otvorenih istraga, 38 imalo veze sa međunarodnim krivičnim pravom.

Navodeći da se broj politički motivisanih krivičnih dela povećao širom političkog spektra, Romel je rekao: "Brojevi podržavaju naš utisak da stvarno živimo u burnim vremenima".

Tužilac je rekao da je jedan regionalni ogranak terorističke organizacije Islamska država, "Islamska država provincije Horasan", bacio oko na Nemačku kao na mesto za regrutaciju pristalica i metu napada.

Naglasio je, međutim, da i radikalizovani pojedinci koji nisu povezani sa nekom organizacijom predstavljaju pretnju za bezbednost. Kao primer, Romel je naveo nedavni smrtonosni napad nožem na jednog policajca u Manhajmu.

U tom gradu je u maju jedan mladi Avganistanac prvo nožem ranio petoro ljudi na jednom skupu organizacije Pax Europa, a zatim nožem ubo policajca koji je kasnije podlegao povredama.

"Polazimo od toga da je napad bio verski motivisan", rekao je Romel. "Optuženi je pribegao teškom nasilju, verovatno da bi prekinuo kritikovanje islama", pojasnio je tužilac.

Prema procenama saveznog tužilaštva, Evropi preti sve veća opasnost i od napada palestinske terorističke organizacije Hamas.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: