Svet 0

19.06.2024.

9:11

Nemci te ne žele, Olafe

Da građani Nemačke kancelara biraju direktno i da se za tu funkciju nadmeću aktuelni, socijaldemokratski (SPD) predsednik vlade Olaf Šolc (Scholz) i lider opozicionih demohrišćana (CDU/CSU) Fridrih Merc pobedio bi ovaj drugi.

Izvor: dpa-prototype.de

Nemci te ne žele, Olafe
Profimedia

Podeli:

Za Merca bi glasalo 30 odsto birača, a za Šolca dva odsto manje, prema anketi televizija RTL/ntv predstavljenoj u utorak. Merc je u odnosu na prethodno istraživanje dobio dva procentna poena više, a Šolc je isto toliko izgubio.

Merc je u ovoj anketi prvi put prošao bolje od Šolca. Istovremeno, 42 odsto ispitanika ne podržava ni jednog ni drugog.

U realnosti kancelara ne biraju građani direktno već partije koje osvoje dovoljno glasova da formiraju vladu. I ova anketa potvrdila je dugo poznatu činjenicu da vladajuća koalicija koju predvodi SPD i u kojoj su još Zeleni i liberali (FDP) nema podršku većine birača.

Da su izbori u nedelju, za SPD bi glasalo 15 odsto birača, za Zelene 12, a za FDP pet odsto. Demohrišćani su ostali najjači sa 30 odsto, a na drugom mestu je sa 16 odsto desničarska Alternativa za Nemačku (AfD). Za Savez Sara Vagenkneht (BSW), koji se prošle godine otcepio od Levice (Die Linke) i prestigao je u anketama, je sedam odsto.

U istraživanju je između 11. i 17. juna učestvovalo 2.504 ljudi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zatreslo se jako: Zemljotres jačine 7,4 stepena

Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je u četvrtak uveče sever Čilea, u blizini granice sa Argentinom, a za sada nema izveštaja o povređenima ili većoj šteti, objavio je Američki geološki zavod.

7:18

19.7.2024.

1 d

Podeli: