Svet 19

16.06.2024.

23:39

Rat – dan 844: Žestoke borbe; Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

Izvor: B92.net

Rat – dan 844: Žestoke borbe; Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Podeli:

Dok traju borbe, u Švajcarskoj se nastavlja mirovni samit o Ukrajini sa kojeg se poručuje da je reč o prvom koraku ka trajnom miru. Upravo je o dugoročnom rešenju pričao i ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski, trvdeći da će takvo rešenje predstaviti Rusiji.

Završeno

22:27

Norveška šalje Ukrajini pomoć

Norveška je najavila da će Ukrajini obezbediti 73 miliona dolara za pomoć u obnovi oštećene energetske infrastrukture, objavljeno je na sajtu norveške vlade.

"Norveška se nada da će ovo novo finansiranje omogućiti da se ublaži deo štete i obezbedi električna energija u Ukrajini", rekao je norveški premijer Jonas Gar Store

21:25

Ukrajina u mraku

U Ukrajini, zbog nestanka struje, mnogi stanovnici traže alternativne izvore električne energije, a uglavnom biraju agregate, koji se postavljaju na balkon, ali zbog takve odluke mogu da plate kaznu do 13 evra zbog visokog nivoa buke.

Takođe, ugradnja agregata u stanu može biti opasna odluka, jer se može zapaliti ili čak eksplodirati, prenela je agencija Unian.

21:01

Sijarto: Mađarska je spremna da bude posrednik s Rusijom u interesu mira

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas na globalnom mirovnom samitu za Ukrajinu u Švajcarskoj da je Mađarska spremna da, s obzirom na to da je sačuvala otvorene kanale komunikacije s Rusijom, prenese poruke Moskvi kao posrednik u interesu mira i spasavanja života.

"Mađarska je već primila više od 1,3 miliona ukrajinskih izbeglica", rekao je Sijarto, navodeći da je njegova zemlja obezbedila pristup zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju za ukrajinske porodice.

Sijarto je istakao da deca iz ukrajinskih porodica trenutno pohađaju 1.600 škola i vrtića, saopštilo je mađarsko ministarstvo spoljnih poslova.

19:20

Zelenski: Želeo bi da Kina bude prijatelj Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi želeo da Kina bude prijatelj Ukrajine.

Zelenski je rekao, na konferenciji za novinare nakon globalnog mirovnog samita u Švajcarskoj, odgovarajući na pitanje kineskog novinara da li je Kina neprijatelj ili partner Ukrajine, da Ukrajina nikada nije nazivala Kinu neprijateljem, ali da bi volela da ona njoj bude prijatelj.

"Ukrajina nikada nije rekla da je Kina njen neprijatelj. I molim vas da ne govorite takve stvari. Ja uvek kažem da je ukrajinski neprijatelj broj jedan (ruski predsednik Vladimir) Putin jer nas je on napao. Govoreći o prijateljima, verujem da su prijatelji oni koji pomažu u teškim vremenima i voleo bih da Kina postane prijatelj Ukrajine", naveo je Zelenski, prenela je Ukrajinska pravda.

17:33

Volodimir Zelenski jasan: Na korak do mira

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas na kraju globalne Mirovne konferencije o Ukrajini održane u švajcarskom gradu Birgenštoku da bi Moskva trebalo da se povuče sa ukrajinske teritorije kako bi "već sutra počeli mirovni pregovori".

16:11

Kanada najavila ministarski samit o žrtvama rata u Ukrajini

Kanada planira da u narednom periodu organizuje međunarodni skup ministara spoljnih poslova posvećen žrtvama rata u Ukrajini, najavio je danas kanadski premijer Džastin Trudo. Kanadski premijer je ovu inicijativu najavio tokom razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i drugim liderima koji su učestvovali na globalnoj Mirovnoj konferenciji o Ukrajini koja je održana u Švajcarskoj, prenosi Rojters.

15:18

80 zemalja reklo "da"

Završnu deklaraciju Samita o miru u Ukrajini, koji se održava u Švajcarskoj, potpisalo je 80 zemalja, ali ne i zemlje BRIKS-a, kao ni Meksiko, Indonezija i Tajland, prenose švajcarski mediji.

15:16

Zelenski: Akcioni planovi će otvoriti put za sledeći samit

Predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su se učesnici mirovnog samita o Ukrajini dogovorili da nastave da rade u specijalnim grupama kao i da će, kada budu spremni "akcioni planovi za mir", put za sledeći samit biti otvoren.

"Dogovorili smo se da počnemo da radimo u specijalnim grupama posle samita na konkretnim idejama, predlozima i razvojima koji mogu da povrate bezbednost u različitim aspektima", rekao je Zelenski.

Prema njegovi rečima, kada budu spremni akcioni planovi za mir i kada se razradi svaki korak, otvoriće se put i za drugi mirovni samit.

15:16

"Mir u Ukrajini – putovanje"

Mirovni samit u Švajcarskoj približio je mir Ukrajini, ali "pravi" mir neće biti postignut u jednom koraku, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Prema njenim rečima, put do "pravog" mira će zahtevati strpljenje i odlučnost.

"Znamo da mir u Ukrajini neće biti postignut u jednom koraku, to će biti putovanje", rekla je Fon der Lajenova.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: