Svet 1

15.06.2024.

15:20

Pelegrini položio zakletvu: "Mi smo jedna Slovačka"

Novi predsednik Slovačke Peter Pelegrini položio je danas zakletvu na ceremoniji koja je održana uz pojačane mere obezbeđenja nakon atentata na njegovog bliskog saveznika, slovačkog premijera Roberta Fica pre mesec dana.

Izvor: Tanjug

Pelegrini položio zakletvu: "Mi smo jedna Slovačka"
Profimedia

Podeli:

Pelegrini je pozvao na nacionalno jedinstvo na posebnoj sednici parlamenta koja je održana u sedištu Slovačke filharmonije, čime je postao šesti predsednik Slovačke od sticanja nezavisnosti nakon raspada Čehoslovačke 1993. godine.

"Mi smo jedna nacija, jedno društvo, jedna Slovačka", naveo je Pelegrini.

Pelegrini (48) je pobedio prozapadnog karijernog diplomatu Ivana Korčoka u drugom krugu predsedničkih izbora 6. aprila, navodi Rojters.

Pelegrini je na mestu predsednika nasledio Zuzanu Čaputovu, prvu ženu u Slovačkoj na toj funkciji.

Fico nije prisustvovao ceremoniji jer se još oporavlja nakon što je u atentatu 15. maja pogođen u stomak dok je pozdravljao pristalice u gradu Handlova. Napadač je uhapšen. Ficova levičarska partija Smer pobedila je na parlamentarnim izborima 30. septembra.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: