Svet 1

14.06.2024.

16:28

Kolumbija odlučila: Lečićemo palestinsku decu

Kolumbijska vlada će primiti i pružiti medicinsku negu palestinskoj deci povređenoj u devetomesečnom ratu koji je Izrael vodio u Pojasu Gaze.

Izvor: Klix.ba

Kolumbija odlučila: Lečićemo palestinsku decu
EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Podeli:

"Doneli smo odluku da pružimo humanitarnu pomoć palestinskoj deci koja će sa porodicama otputovati u Kolumbiju na lečenje," saopštila je zamenica sekretara za multilateralna pitanja Elizabet Tejlor Džej u Stokholmu, gde je u državnoj poseti sa kolumbijskim predsednikom Gustavom Petrom.

Kako je preneo AFP, predstavnik nije precizirao koliko bi palestinske dece Kolumbija prihvatila, kada bi mogla da stignu ili kako će moći da napuste pojas Gaze.

Predsednik Petro, ​​izabran 2022. za prvog levičarskog predsednika u istoriji Kolumbije, više puta je oštro kritikovao ofanzivu Izraela u Pojasu Gaze.

U maju je najavio prekid diplomatskih odnosa sa Izraelom i opisao vladu premijera Benjamina Netanjahua kao genocidnu na način na koji vodi rat u Pojasu Gaze. On je najavio i da obustavlja kupovinu naoružanja koje proizvodi Izrael, koji je jedan od glavnih dobavljača te južnoameričke zemlje.

Prošle nedelje je kolumbijski predsednik najavio da će njegova zemlja obustaviti izvoz uglja u Izrael za vreme trajanja rata.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

23 h

Podeli: