Svet 0

14.06.2024.

16:43

Vojska saopštila: Ubijen je

Vojska Sudana saopštila je danas da je ubila visokog komandira paravojne formacije Snage za brzo delovanje (RSF) Ali Zagub Džibrila, tokom bitke u opkoljenom gradu Al Fašir u oblasti Severni Darfur na zapadu Sudana.

Izvor: Tanjug

Vojska saopštila: Ubijen je
Foto: Depositphotos/Zabelin

Podeli:

U saopštenju vojske se navodi da je Džibrila, koji je bio pod sankcijama SAD, ubijen tokom sukoba RSF i vojske zajedno sa saveznicima, nearapskim grupama koje se protive RSF, prenosi Rojters.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) usvojio je u četvrtak britansku rezoluciju kojom se poziva na prekid opsade i povlačenje boraca RSF koji prete bezbednosti civila.

Rat u Sudanu izbio je u aprilu prošle godine između sudanske vojske i RSF, a prema podacima Agencije UN za migracije, broj interno raseljenih mogao bi da premaši 10 miliona.

Ukupno oko 12 miliona ljudi bilo je primorano da napusti svoje domove, pri čemu je više od 2 miliona prešlo granice susednih zemalja, uključujući Egipat i Čad.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

23 h

Podeli: