Svet 2

14.06.2024.

11:10

"Paljba" po Zelenskom: "Prodat je"

Sporazumi o bezbednosnim garancijama između Ukrajine i SAD nemaju pravnu snagu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Izvor: Novosti

"Paljba" po Zelenskom: "Prodat je"
EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen DENMARK OUT

Podeli:

Sjedinjene Države i Ukrajina potpisale su u četvrtak sporazum o bezbednosnim garancijama, koji je, prema Beloj kući, osmišljen da postane "most" za članstvo Ukrajine u NATO. Potpisnici sporazuma nakon sastanka u Italiji bili su Džozef Bajden i Vladimir Zelenski, kome je mandat istekao krajem maja. Time su SAD postale 16. zemlja koja je potpisala takav sporazum sa Ukrajinom.

"Tako je i sa ovim takozvanim sporazumima, činjenica je da su to obični papiri, ne želim da umanjujem važnost rada sa štampom, ali negde mi se čini da će saopštenja za javnost biti još važnija jer oni nose određenu suštinu, reflektuju događaje koji su se desili, a ovi nemaju nikakvu pravnu snagu", rekla je ona.

Prema Zaharovoj, oni su potrebni "da pokažu građanima koji ostaju u Ukrajini, a koje Zelenski još nije stavio pod nož, da je svetska zajednica izgleda uz njih".

"Naročito smatram da im je ovo potrebno da bi došli na takozvanu konferenciju u Švajcarsku sa nekim dešavanjima, opet kvazipravne prirode", dodala je ona.

Inače, zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je Vladimira Zelenskog i majstorom šou-biznisa, koji koristi čitavu paletu umetničkih mogućnosti da loše prođe kao dobro.

"Činjenica je da je Zelenski majstor PR-a i šou biznisa, mislim da je to jedan od razloga zašto ga je (oligarh Igor) Kolomojski svojevremeno kupio, između ostalog, i kao politički projekat. Tada je bio dovoljno uspešan za njega, ali kasnije, mislim da je zažalio - preprodao ga je Sjedinjenim Državama kao dobro", rekla je ona novinarima.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: