Svet 0

13.06.2024.

12:17

IDF srednjovekovnom spravom krenuo u napad VIDEO

Na društvenim mrežama osvanuli su snimci na kojima izraelski vojnici koriste "trbušet", srednjovekovnu opsadnu spravu.

Izvor: Klix.ba

IDF srednjovekovnom spravom krenuo u napad VIDEO
Profimedia

Podeli:

Pucali su vatrenim loptama preko zida kako bi zapalili vatru u Libanu. Prema izraelskim medijima, libanska pogranična oblast ima gustu vegetaciju, a to je problem za izraelske snage jer takva vegetacija Hezbolahu olakšava napad i infiltraciju u granično područje.

Na početku sukoba, rezervisti izraelske vojske pokušali su da zapale žbunje molotovljevim koktelima, libanski izvori su takođe izvestili o upotrebi fosfornih bombi za pokretanje vatre i zapaljivih dronova.

Da bi rešili problem bez oslanjanja na dragocenu artiljeriju, rezervisti su odlučili da sastave trebušet, spravu koja baca kamenje i zapaljene predmete na udaljenosti od nekoliko stotina metara.

Ovo drevno oružje korišćeno je u Evropi do 15. veka. Prema enciklopediji Britanika, trebušet je nastao u Kini između 5. i 3. veka pre nove ere. Do 6. veka nove ere, pronalazak se proširio Evroazijom i stigao do područja Mediterana.

Opsadna mašina je bila ključna u brojnim vojnim osvajanjima, uključujući muslimanske kampanje u 7. veku na Bliskom istoku i severnoj Africi, kao i mongolske invazije na Evroaziju tokom 13. i 14. veka.

Neki naučnici sugerišu da je uređaj za opsadu možda imao ulogu u razvoju teorijske mehanike u srednjem veku. Tvrdilo se da je zglobna protivtega, čija je direktna putanja ka zemlji obezbedila snažnije lansiranje od stacionarne protivteže, možda inspirisala evropskog matematičara Jordanusa de Nemora iz 13. veka u njegovoj konceptualizaciji pozicione gravitacije, ideji da objekat radi. više posla pri vertikalnom spuštanju od predmeta jednake težine na nagibu iste dužine.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: