Svet 4

11.06.2024.

10:37

Nemačka u ogromnom problemu, opasnost je sve veća

Opasnost od islamističkih terorističkih napada u Nemačkoj je znatno veća nego prethodnih godina, delom i zbog rata u Gazi, prema informacijama službe za zaštitu ustava.

Izvor: dpa-prototype.de

Nemačka u ogromnom problemu, opasnost je sve veća
Profimedia

Podeli:

"Rizik od napada džihadista veći je nego što je bio dugo", rekao je za dpa predsednik službe Tomas Haldenvang.

Šef unutrašnje obaveštajne službe naveo je različite faktore zbog kojih je veći rizik od terorističkih napada, uključujući i one radikalizovanih pojedinaca. Jedan je što talibani u Avganistanu generalno podržavaju džihadističke ideje.

Spaljivanja Kurana u Skandinaviji i izraelska vojna operacija u pojasu Gaze isto su doprineli "pokretanju spirale radikalizacije".

"Situacija na Bliskom istoku nakon terorističkog napada Hamasa definitivno je još jedan razlog za jačanje pretnje islamističkog terorizma."

Nemačka je više u fokusu džihadista od drugih evropskih zemlja, "jer se naša zemlja, uz SAD, smatra jednim od najvažnijih pristalica Izraela".

Rekao je i da je teško odrediti šta je najveća pretnja bezbednosti. 

"Trenutno imamo tri problematične oblasti - pretnju islamističkog terorizma, podgrejanu klimu u društvu, prvenstveno zbog desnog ekstremizma koji podrazumeva islamofobiju i ksenofobiju, kao i uticaj i špijunske aktivnosti stranih država", naveo je Haldenvang.

Uz to, raste i pretnja nasilnog, levičarskog ekstremizma.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: