Svet 2

05.06.2024.

22:33

Hitno saopštenje ZSO: Novi soj registrovan kod ljudi

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je novi soj ptičjeg gripa prvi put dospeo do ljudi.

Izvor: Telegraf.rs

Hitno saopštenje ZSO: Novi soj registrovan kod ljudi
Depositphotos/bezikus

Podeli:

Zvaničnici su saopštili da je 59-godišnji muškarac u Meksiku umro nakon što je bio pozitivan na soj ptičjeg gripa H5N2, koji ranije nije zabeležen kod ljudi.

Pojedinac navodno nije imao istoriju izlaganja živini ili drugim životinjama, dodali su iz SZO.

Kako se navodi, zdravstvene vlasti u Meksiku su 23. maja potvrdile prvi slučaj soja ptičjeg gripa H5N2 kod muškarca (59), i on je bio hospitalizovan u Meksiko Sitiju.

"Ovo je prvi laboratorijski potvrđen slučaj infekcije kod ljudi virusom gripa A(H5N2) koji je prijavljen na globalnom nivou i prva infekcija ptičjim virusom H5 kod osobe u Meksiku“, navodi se u saopštenju SZO.

Kako se ističe, sve je počelo 17. aprila kada je pacijent, koji je imao druge zdravstvene probleme, dobio groznicu, kratak dah, dijareju, mučninu i opštu slabost. Pacijent je 24. aprila zatražio medicinsku pomoć i hospitalizovan je i istog dana preminuo usled komplikacija njegovog stanja.

SZO veruje da je u ovom trenutku rizik po opštu populaciju nizak.

Virus ptičjeg gripa se širi među više životinjskih vrsta u nekoliko zemalja od 2020. Soj H5N1 otkriven je u američkim mlečnim stadima u martu i od tada je kod najmanje tri osobe, svi radnici na farmama sa zaraženim kravama, dijagnostikovan ptičji grip, iako su se bolesti smatrale blagim.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: