Svet 0

30.05.2024.

23:00

Rusi su upali: Pada važno mesto?

Ruska vojska je posle duže pauze upala na ostrvo Nestriga u Hersonskoj oblasti.

Izvor: Novosti

Rusi su upali: Pada važno mesto?
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Podeli:

Ovo je izjavio šef pres-centra Južnih odbrambenih snaga ukrajinske vojske Dmitro Pletenčuk. Prema njegovim rečima, ovo ostrvo je od strateškog značaja.

"Nažalost, možemo konstatovati da postoji zaoštravanje na liniji borbenog dodira. Oružane snage Rusije već neko vreme gomilaju svoje određene snage kako bi još jednom izvršile ovakvu eskalaciju", naglasio je Pletenčuk.

Pletenčuk je dodao da je zaoštravanje situacije u Hersonskoj oblasti, po njegovom mišljenju, povezano sa pripremom takozvanog samita mira, koji bi trebalo da se održi u Švajcarskoj sredinom juna.

"Sada ruska vojska maksimalno koristi sve resurse koji joj stoje na raspolaganju da nanese što više štete", požalio se govornik.

Podsetimo, ranije je komanda ukrajinskih snaga za specijalne operacije više puta pokušavala da iskrca trupe na ostrvo Nestriga. Međutim, sve ih je uspešno zaustavila ruska vojska. Tek u aprilu ove godine ukrajinske oružane snage su uspele da dovedu malu grupu specijalnih snaga na ostrvo.

Od tada ruska artiljerija i dronovi neprestano napadaju položaje ukrajinskih snaga. A sadašnje akcije ruske vojske teško da je prikladno nazvati odlučnim jurišom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: