Svet 0

29.05.2024.

22:15

Pucnjava na granici: Ubijena četiri Pakistanca

Četiri Pakistanca su ubijena, a dvojica su povređena danas u sukobu kada su iranske snage otvorile vatru u provinciji Beludžistan na jugozapadu Pakistana, u blizini pakistansko-iranske granice, saopštile su lokalne vlasti.

Izvor: Tanjug

Pucnjava na granici: Ubijena četiri Pakistanca
Profimedia

Podeli:

Pucnjava se dogodila u okrugu Vašuk, rekao je Umar Džamali, jedan od zamenika lokalnog komesara. Zamenik komesara Naim Umrani rekao je da se vodi istraga kako bi se utvrdio uzrok pucnjave, prenosi Rojters.

Predsednik Irana Ebrahim Raisi, koji je nedavno poginuo u helikopterskoj nesreći, u aprilu je boravio u trodnevnoj zvaničnoj poseti Pakistanu u cilju poboljšanja bilateralnih odnosa, nakon razmene vatre ranije ove godine.

Nakon raketnih napada Irana, Pakistan je opozvao svog ambasadora u Teheranu, a iranskom predstavniku zabranio povratak kući.

Tada su otkazani diplomatski i trgovinski angažmani, ali su tenzije ubrzo smanjene i dve zemlje su saopštile da međusobno poštuju suverenitet i da će sarađivati po pitanju bezbednosti.

Islamabad je nakon toga saopštio da je pogodio baze separatističkog Belučkog oslobodilačkog fronta i Oslobodilačku armiju Beludžistama, dok je Teheran rekao da je pogodio militante Džaiš al-Adl (JAA).

Ove militantne grupe deluju na području koje obuhvata pakistanska jugozapadna provincija Beludžistan i iranska jugoistočna provincija Sistan-Belučestan.

Oba regiona su bogata mineralima, ali nestabilna i nerazvijena.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: