Svet 1

27.05.2024.

8:39

Borelj: Uprkos presudi, nastavlja se

Izrael nastavlja vojnu akciju u južnom delu Pojasa Gaze uprkos presudi Međunarodnog suda pravde (MSP) kojom je pozvan da odmah zaustavi napade, izjavio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Izvor: Tanjug

Borelj: Uprkos presudi, nastavlja se
EPA/YVES HERMAN / POOL

Podeli:

On je istakao da odluka MSP mora da se sprovede i dodao da će početi rad na donošenju političke odluke o pokretanju namenske misije pomoći EU na graničnom prelazu Rafa između Gaze i Egipta, prenosi Rojters.

MSP je u petak naložio Izraelu, u slučaju koje je pokrenula Južna Afrika optužujući Izrael za genocid, da odmah obustavi svoju vojnu operaciju u Rafi, kao i da otvori granični prelaz u tom gradu sa Egiptom kako bi se dopremila veća humanitarna pomoć.

Predsednik MSP Navaf Salam izjavio je da "Izrael momentalno mora da obustavi svoju vojnu operaciju ili bilo kakvu aktivnost u Rafi koja bi mogla Palestince u Gazi da stavi u životne uslove koji bi doveli do njihovog fizičkog uništenja u celosti ili delimično".

S druge strane, više izraelskih zvaničnika izjavilo je da naredba MSP ostavlja prostor za vojne operacije u tom gradu.

''Ono što oni traže od nas je da ne počinimo genocid u Rafi. Nismo počinili genocid i nećemo počiniti genocid", rekao je savetnik izraelskog premijera za nacionalnu bezbednost Tzači Hanegbi.

On je istakao da Izrael, po međunarodnom pravu, ima pravo na samoodbranu i da mu to ne uskraćuje presuda MSP.

Drugi neimenovani izraelski zvaničnik izjavio je da presuda MPS "nije opšta naredba" i da je sročena tako da ne isključuje sve vojne operacije.
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: