Svet 6

27.05.2024.

8:00

Nemačka se sprema za "pakao"

U letnjim mesecima mogući su duži periodi vrućine i sparine koji su za mnoge rizični, zbog čega se nemačka vlada zalaže za bolje informisanje građana i praktične mere.

Izvor: dpa-prototype.de

Nemačka se sprema za "pakao"
Profimedia

Podeli:

Ministar zdravstva Karl Lauterbah apelovao je za predstojeće leto na bolju prevenciju zdravstvenih tegoba i smrtnih slučajeva zbog vrućine.

"Klimatske promene će zaštitu od vrućine učiniti trajnim problemom", rekao je u petak posle sastanka u Berlinu sa predstavnicima pokrajina, lokalnih samouprava, zdravstva i nauke.

Lauterbah je naglasio da je za to potrebna sistematska priprema. "Inače će nam svakog leta bez potrebe umirati hiljade građana", rekao je ministar, podsećajući da visoke temperature utiču posebno na zdravlje starijih, bolesnih i ljudi na otvorenom prostoru.  

Ministarstvo zdravstva zato je predočilo jedinstvene preporuke za praktične mere zaštite od vrućine u bolnicama i ustanovama za negu.

Reč je, primera radi, o edukaciji osoblja i pacijenata i o predlozima za stvaranje prostora koji su u senci i zaliha vode.

Predviđeno je i bolje informisanje građana u vreme trajanja Evropskog prvenstva u fudbalu u Nemačkoj ovog leta.

Kod tih upozorenja, rekao je Lauterbah, treba koristiti i činjenicu da nemačka meteorološka služba sada već pet dana unapred može da prognozira nadolazeći toplotni talas.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: