Svet 4

26.05.2024.

10:58

Sastaju se: Svet u strahu

Predsednik Južne Koreje i premijeri Kine i Japana, Jun Sok-jol, Li Ćijang i Fumio Kišida sastaće se danas u Seulu na dvodnevnom samitu i tako nastaviti trilateralni dijalog po prvi put od 2019. godine.

Izvor: Tanjug

Sastaju se: Svet u strahu
Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon, Pool

Podeli:

Kako prenosi agencija Jonhap, Jun će kasnije tokom dana imati bilateralne razgovore sa kineskim i japanskim premijerom u predsedničkoj palati, gde će u ponedeljak biti održan i trilateralni sastanak lidera.

To je prvi takav samit Južne Koreje, Japana i Kine od decembra 2019. godine, nakon pauze zbog pandemije kovid-19 i zategnutih odnosa Seula i Tokija zbog istorijskih sporova.

Očekuje se da će Jun tokom bilateralnog sastanka sa Lijem, kome je ovo prva poseta Južnoj Koreji poseta od preuzimanja dužnosti u martu 2023. godine, razgovarati o načinima unapređenja strateške komunikacije i proširenja ekonomske saradnje i trgovine, kao i o bezbednosnim pitanjima.

Kišida i Jun će razmeniti mišljenja o načinima za produbljivanje praktične saradnje u različitim oblastima i jačanje trilateralne saradnje sa SAD kako bi se odvratile pretnje Severne Koreje, navodi Jonhap.

Trojica lidera će u ponedeljak razgovarati o saradnji u šest oblasti - ekonomiji i trgovini, održivom razvoju, zdravstvenim pitanjima, nauci i tehnologiji, upravljanju katastrofama i bezbednošću i kulturnoj razmeni.

Planirano je i usvajanje zajedničke izjave, navodi južnokorejska agencija.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: