Svet 0

24.05.2024.

18:14

Poruka Vašingtonu: Ne prodajemo se za vaše vize

Gruzija neće trgovati svojim suverenitetom, a nikakve sankcije neće naterati vlasti da rade protiv svoje zemlje, saopštila je danas vladajuća partija Gruzijski san Demokratska Gruzija.

Izvor: Tanjug

Poruka Vašingtonu: Ne prodajemo se za vaše vize
EPA-EFE/WILL OLIVER

Podeli:

Izvršni sekretar partije i šef poslaničke grupe Mamuka Mdinaradze rekao je da "komično" izgleda izjava američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o uvođenju sankcija gruzijskim političarima, uključujući i poslanike koji su izglasali zakon o stranim agentima.

Mdinaradze je napomenuo i da se "nezavisnost zemlje ne prodaje ni za kakve vize", prenosi Tass.

SAD su uvele nova vizna ograničenja za pojedine građane Gruzije i revidiraju bilateralnu saradnju sa tom zemljom zbog toga što je gruzijski parlament ovoga meseca usvojio zakon o stranim agentima, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Blinken je, u saopštenju izdatom u četvrtak, objavljujući mere prema Gruziji, naveo da taj zakon "guši slobodu udruživanja i govora" i ometa rad nezavisnih medija, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, politika viznog ograničenja biće primenjivana na pojedince koji su "odgovorni ili su saučesnici u potkopavanju demokratije u Gruziji", kao i na članove njihovih porodica.

Zakon o stranim agentima izazvao je velike proteste u Gruziji pošto deo gradjana i opozicija smatraju da je autoritaran.

Gruzijska vladajuca stranka Gruzijski san tvrdi da je donošenje zakona bilo neophodno kako bi se obezbedila transparentnost u stranom finansiranju nevladinih organizacija i kako bi se zaštitio suverenitet Gruzije.

Zakonom je predvidjeno da organizacije u Gruziji koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva budu registrovane kao "strani agenti" ili će se, u suprotnom, suočiti sa novčanim kaznama.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

1 h

Podeli: