Svet 0

24.05.2024.

14:40

Vojska Južne Koreja otkrila: Postoje znaci, Pjongjang planira lansiranje

Vojska Južne Koreje otkrila je znake koji upućuju na to da se Severna Koreja priprema za lansiranje novog vojnog špijunskog satelita, rekao je danas vojni zvaničnik SAD.

Izvor: Tanjug

Vojska Južne Koreja otkrila: Postoje znaci, Pjongjang planira lansiranje
EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Podeli:

Zvaničnik je istakao da se u toj oblasti u poslednje vreme povećala aktivnost osoblja i vozila na mestu lansiranja.

"Vojska je trenutno pojačala nadzor i praćenje područja, uz pripreme za presretanje rakete-nosača, ukoliko uđe u vazdušni prostor Južne Koreje", rekao je zvaničnik.

Lideri Južne Koreje, Kine i Japana održaće u ponedeljak trilateralni samit u Seulu koji bi se mogao poklopiti sa lansiranjem severnokorejskog satelita, navodi južnokorejska agencija.

Očekuje se da će Severna Koreja pre lansiranja satelita obavestiti o tome Japan, kao što je učinila i pre tri prethodna lansiranja vojnih satelita prošle godine.

Severna Koreja saopštila je u decembru da će lansirati još tri špijunska satelita ove godine, nakon što je u novembru prošle godine uspešno postavila svoj prvi vojni satelit u orbitu.

Severna Koreja je izvela sva tri lansiranja satelita prošle godine, uključujući dva neuspešna, sa svoje stanice za lansiranje satelita u oblasti Tongčang-ri na severozapadu provincije Severni Pjongan.

SAD, Južna Koreja i druge zemlje osudile su lansiranja severnokorejskih satelita, navodeći da se njima krše rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o zabrani balističkih projektila.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: