Svet 0

24.05.2024.

11:35

U Južnom kineskom moru pronađena olupina američke podmornice

Olupina američke podmornice iz Drugog svetskog rata "USS Harder" pronađena je 80 godina nakon što je uništena u Južnom kineskom moru.

Izvor: Tanjug

U Južnom kineskom moru pronađena olupina američke podmornice
EPA/RITCHIE B. TONGO

Podeli:

Ova podmornica, koja je odgovorna za uništavanje većine ratnih brodova Japana tokom Drugog svetkog rata, uništena je 29. avgusta 1944. godine zajedno sa posadom od 79 ljudi, a njena olupina pronađena je na dubini od 914 metara u blizini filipinskog ostrva Luzon, prenosi Bi-Bi-Si njuz.

U jednoj od poslednjih patrola ova podmornica je za četiri dana potopila tri japanska razarača i dva teško oštetila, što je značajno doprinelo konačnom porazu Japana.

Američku podmornicu pronašla je nevladina organizacija "Lost 52 project", čiji je cilj da pronađe 52 podmornice koje su izgubljene tokom Drugog svetskog rata.

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban "uvalio kosku" Beogradu?

Mađarski premijer Viktor Orban pohvalio je planove nemačke vlade koja ispituje mogućnost da se procedure za odobravanje azila obavljaju u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

9:48

24.6.2024.

1 d

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

8 h

Podeli: