Svet 14

24.05.2024.

12:10

Nuklearni ''nevidljivi'' bombarder B-21 "Rejder" je spreman i zastrašujući je VIDEO

Kada uđe u službu, središnja operativna baza i centar za obuku bit će mu u bazi Ellsworth Air Force Base u Južnoj Dakoti. Rezervne baze bit će Whiteman u Missouriju i Dyess u Teksasu.

Izvor: Večernji list

Nuklearni ''nevidljivi'' bombarder B-21 "Rejder" je spreman i zastrašujući je VIDEO
Profimedia

Podeli:

Američke vazdušne snage objavile su prve fotografije leta svog najnovijeg nuklearnog ''nevidljivog'' bombardera B-21 "Rejdera".

Vojni zvaničnici su potvrdili da je vojni avion poleteo u Kaliforniji.

"Program testiranja leta dobro napreduje", rekao je Endrju Hanter, pomoćnik sekretara vazdušnih snaga, tokom senatorskog odbora za oružane snage ranije ovog meseca u Vašingtonu.

B-21 na dobrom je putu da dostigne sve rokove te da već u proleće bude raspoređen u službu vazdušnih snaga, prenosi Večernji list pisanje američkih medija.

B-21, bombarder dugog dometa koji može da nosi nuklearno oružje, predstavljen je 2022. godine. Ime je dobio po Dulitlovom napadu na Tokio iz 1942. godine. Bombarder je spreman da nosi nuklearni i konvencionalni teret, što ga čini naprednijim od bilo kojeg sadašnjeg vazduhoplova, piše USA Today.

Kada uđe u službu, središnja operativna baza i centar za obuku biće mu u bazi „Ellsworth Air Force Base“ u Južnoj Dakoti, a imaće i četiri rezervne baze.

Vazdušne sbage navode da je taj avion napravljen za delovanje u okruženju visokih pretnji koje se očekuju u budućnosti, pa bi B-21 trebalo da igra ključnu ulogu u osiguranju američke vazdušne sposobnosti.

B-21 zameniće sadašnje vojne modele B-1 i B-2 i plan je da "postane okosnica flote bombardera Vazdušnih snaga SAD". Radi se o prvom novom bombarderu u više od 30 godina.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: