Svet 14

24.05.2024.

12:10

Nuklearni ''nevidljivi'' bombarder B-21 "Rejder" je spreman i zastrašujući je VIDEO

Kada uđe u službu, središnja operativna baza i centar za obuku bit će mu u bazi Ellsworth Air Force Base u Južnoj Dakoti. Rezervne baze bit će Whiteman u Missouriju i Dyess u Teksasu.

Izvor: Večernji list

Nuklearni ''nevidljivi'' bombarder B-21 "Rejder" je spreman i zastrašujući je VIDEO
Profimedia

Podeli:

Američke vazdušne snage objavile su prve fotografije leta svog najnovijeg nuklearnog ''nevidljivog'' bombardera B-21 "Rejdera".

Vojni zvaničnici su potvrdili da je vojni avion poleteo u Kaliforniji.

"Program testiranja leta dobro napreduje", rekao je Endrju Hanter, pomoćnik sekretara vazdušnih snaga, tokom senatorskog odbora za oružane snage ranije ovog meseca u Vašingtonu.

B-21 na dobrom je putu da dostigne sve rokove te da već u proleće bude raspoređen u službu vazdušnih snaga, prenosi Večernji list pisanje američkih medija.

B-21, bombarder dugog dometa koji može da nosi nuklearno oružje, predstavljen je 2022. godine. Ime je dobio po Dulitlovom napadu na Tokio iz 1942. godine. Bombarder je spreman da nosi nuklearni i konvencionalni teret, što ga čini naprednijim od bilo kojeg sadašnjeg vazduhoplova, piše USA Today.

Kada uđe u službu, središnja operativna baza i centar za obuku biće mu u bazi „Ellsworth Air Force Base“ u Južnoj Dakoti, a imaće i četiri rezervne baze.

Vazdušne sbage navode da je taj avion napravljen za delovanje u okruženju visokih pretnji koje se očekuju u budućnosti, pa bi B-21 trebalo da igra ključnu ulogu u osiguranju američke vazdušne sposobnosti.

B-21 zameniće sadašnje vojne modele B-1 i B-2 i plan je da "postane okosnica flote bombardera Vazdušnih snaga SAD". Radi se o prvom novom bombarderu u više od 30 godina.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: