Svet 0

21.05.2024.

18:26

Sravnjeni su sa zemljom; Još jedan napad na izbeglički kamp

Izraelske snaage potisnule su danas dublje u izbeglički kamp Džabalija u severnoj Gazi, rekli su lokalni stanovnici, dodajući da je u izraelskim vazdušnim napadima poginulo najmanje pet ljudi u gradu Rafa na jugu zemlje.

Izvor: Index.hr

Sravnjeni su sa zemljom; Još jedan napad na izbeglički kamp
Profimedia

Podeli:

Istovremeni izraelski napadi na severnu i južnu ivicu pojasa Gaze ovog meseca izazvali su novi egzodus stotina hiljada stanovnika u enklavi i značajno smanjili isporuku humanitarne pomoći, čime su povećali rizik od gladovanja stanovništva.

U Džabaliji, izbegličkom kampu izgrađenom za civile koji su pobegli pre 75 godina, izraelska vojska je buldožerima uklonila prodavnice i druge zgrade u blizini lokalne pijace, izvestili su stanovnici.

Vazdušni napadi na Rafu Izrael je saopštio da se vratio u taj kamp, za koji je pre nekoliko meseci rekao da je oslobođen boraca Hamasa, kako bi sprečio militantnu grupu da se tamo pregrupiše, tvrdi izraelska vojska. Zdravstvene vlasti i hitne službe saopštile su da se pod ruševinama kuća u Džabaliji nalazi na desetine tela, ali spasioci ne mogu da im pristupe.

"Izrael ruši kamp na glavama ljudi, bombardovanje ne prestaje, a svet traži da više hrane uđe u Gazu. Želimo da spasimo živote, a ne dodatnu hranu", rekao je Abu El-Naser, stanovnik Džabalije koji je pobegao u grad Gaza.

Više od 35.000 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze, tvrde lokalne vlasti i dodaju da traže još najmanje deset hiljada, zatočenih ispod porušenih zgrada. Izraelska vojska saopštila je dan ranije da je uništila "oko 70 terorističkih lokacija" u enklavi, uključujući skladišta oružja, raketne bacače, vojne instalacije i osmatračnice.

Na jugu enklave, izraelski vazdušni napad je ubio troje dece u kući u Han Junisu i najmanje petoro ljudi, od kojih troje dece, u kući u Rafi.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: