Svet 0

05.03.2024.

19:35

Blinken poručio Hamasu: Prihvatite

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je danas Hamas da prihvati "trenutni prekid vatre" sa Izraelom,

Izvor: Tanjug

Blinken poručio Hamasu: Prihvatite
Shutterstock/Anas-Mohammed

Podeli:

Poziv Hamasu je usledio pošto su se pregovori u Kairu između te grupe i egipatskih i katarskih posrednika približili kraju.

"Imamo priliku za trenutni prekid vatre koji može vratiti taoce kućama, što može dramatično povećati količinu humanitarne pomoći koja stiže Palestincima kojima je očajnički potrebna, a zatim i postaviti uslove za trajno rešenje“, rekao je Blinken tokom posete katarskog premijera šeika Muhameda bin Abdulrahmana Al Tanija Vašingtonu, preneo je Tajms of Izrael.

Blinken je kazao da je na Hamasu da donese odluke o tome da li je spreman da se angažuje u tom prekidu vatre.

On je istovremeno pre sastanka sa Al Tanijem, pozvao Izrael da maksimalno upotrebi "sva moguća sredstva" za dopremanje humanitarne pomoći u Gazi, rekavši da je trenutna situacija u gusto naseljenoj enklavi neprihvatljiva i neodrživa, preneo je Rojters.

Blinken je, takođe, kazao da upravo sada postoji prilika da se postigne trenutni prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa, ali da je odgovornost na palestinskoj militantnoj grupi da se uključi u te pregovore.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: