Svet 12

16.05.2024.

22:31

Atentat koji je šokirao Evropu; Fico u stabilnom stanju; Ministri sledeća meta?

Premijer Slovačke Robert Fico upucan je juče u Handlovi posle sastanka kabineta.

Izvor: B92.net

Atentat koji je šokirao Evropu; Fico u stabilnom stanju; Ministri sledeća meta?
Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Podeli:

Fico je ranjen sa pet hitaca i hitno je prevezen u lokalnu bolnicu, odakle je helikopterom prebačen u bolnicu u Banjsku Bistricu.

Operacija je trajala nekoliko sati.

Završeno

20:03

Nove pretnje u Slovačkoj: Ministri su mete?

Slovačka policija zabeležila je porast pretnji na društvenim mrežama članovima vlade i visokim zvaničnicima zemlje nakon atentata na premijera Roberta Fica, saopštio je danas načelnik policije Lubomir Šolak na konferenciji za novinare.

18:58

Pretnje smrću primio i poljski premijer Donald Tusk

18:33

Fico stabilan; operacija trajala pet sati

Zdravstveno stanje slovačkog premijera Roberta Fica i dalje je teško i prerano je govoriti da li će se oporaviti, izjavio je danas njegov zamenik Robert Kalinak, dan nakon atentata koji je šokirao Evropu.

Petosatna operacija

"Nažalost, još ne mogu da kažem da pobeđujemo u nastojanju da spasemo Ficov život ili da je prognoza pozitivna jer su posledice povreda od četiri prostrelne rane takve da će reagovanje organizma na njih i dalje biti veoma teško", rekao je ministar Kalinak.

Mirijam Lapunikova, direktorka Univerzitetske bolnice Ruzvelt u Banskoj Bistrici, gde se leči premijer Fico, rekla je da je 59-godišnji premijer podvrgnut petosatnoj operaciji u kojoj su dve medicinske ekipe sanirale više prostrelnih rana.

"Trenutno smo uspeli da stabilizujemo njegovo stanje, ali je i dalje veoma ozbiljno. Biće zadržan na intenzivnoj nezi", rekla je ona novinarima.

17:02

"Napadač je vuk samotnjak"

Ministar unutrašnjih poslova Matuš Sutaj Estok rekao je na konferenciji za novinare da je napadač, kojeg policija tereti za pokušaj ubistva, delovao sam i da je ranije učestvovao u antivladinim protestima.

"Reč je o vuku samotnjaku koji se radikalizovao nedavno, posle predsedničkih izbora održanih u aprilu", rekao je Šutaj Estok.

Osumnjičeni je kao razloge napada naveo politiku vlade prema Ukrajini, planove za reformu javnog emitera i raspuštanje kancelarije specijalnog tužilaštva, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

16:21

Pelegrini razgovarao sa Ficom

Novoizabrani predsednik Slovačke Peter Pelegrini je uspeo da obavi kratak razgovor sa Robertom Ficom.

"Doktor me je zamolio da poseta bude veoma kratka... to je bila veoma lična diskusija o tome kako se oseća i da sam veoma srećan što je preživeo", rekao je Pelegrini u novoj novosti ispred bolnice u Banskoj Bistrici.

"Rekao sam mu da stojimo uz njega i da mu šaljemo mnogo energije i da će se izboriti sa ovom veoma teškom situacijom".

"Bio je stvarno, stvarno umoran i nije bilo moguće sa njim duže razgovarati", dodao je Pelegrini.

15:36

Orban: Verujemo u oporavak Roberta Fica

Mađarki premijer Viktor Orban izjavio je danas da slovački premijer Robert Fico, koji je teško ranjen u atentatu, neće moći da bude aktivan u najvažnijim mesecima uoči evropskih parlamentarnih izbora, ali da Mađarska veruje da će se oporaviti.

"Sada moramo da se borimo sami za mir, od sada ćemo udvostručiti snagu i boriti se sami", rekao je Orban u okviru svoje predizborne turneje pred izbore koji će biti održani 9. juna, preneo je MTI.

On je pozvao okupljene u Kečkemetu, na jugoistoku zemlje da "glasaju za mir i okončaju nasilje" 9. juna.

15:28

"Za dlaku je izbegao smrt"

Novoizabrani predsednik Slovačke Peter Pelegrini obišao je Roberta Fica u bolnici i rekao da je premijer za dlaku izbegao smrt.

"Posle kratke posete Robertu Ficu, moram da konstatujem da je njegovo zdravstveno stanje i dalje teško", izjavio je novoizabrani predsednik Pelegrini posle kratke posete povređenom premijeru.

On je zahvalio bolničarima na nezi koju pružaju Ficu.

"Prešli smo crvenu liniju u Slovačkoj", dodao je on.

14:38

Delovao je sam

Rojters javlja da je osumnjičeni za pokušaj atentata na slovačkog premijera Roberta Fica delovao sam, kao i da je ranije učestvovao u antivladinim protestima. Potvrdio je to ministar unutrašnjih poslova Slovačke ranije danas.

13:41

Atentatorov komšija otkrio mogući razlog pucanja na Fica

Britanski Gardijan razgovarao je sa komšijom 71-godišnji Juraja Cintule koji je u sredu ispalio pet hitaca na slovačkog premijera Roberta Fica.

Cintula je nekada radio kao obezbeđenje, a navodi se i da je pesnik, a poslednjih 40 godina živeo je u mirnom slovačkom gradiću Levice.  

"Šokiran sam. Bio je pristojan, uslužan i smiren tip", rekao je za britanski list njegov dugogodišnji kompija i prijatelj Mile L'udovit stojeći ispred skromne sive stambene zgrade.

L'udovit je rekao da je poslednji put video Cintulu u ponedeljak te da nije primetio nikakve promene na njemu. "Poznajem ga decenijama. Ako je nešto planirao, nije bilo nikakvih znakova. Ali ne mogu znati šta je bilo u njegovoj glavi", rekao je.

L'udovit je rekao da bi njih dvojica povremeno razgovarali o politici i da je Cintula izrazio ljutnju zbog onoga što je video kao sve veće napade na slobodu govora pod Ficovim vođstvom.

"Ali nikad ne bih pomislio da je sposoban za takve akcije. Nikada nije govorio o nasilju", rekao je komšija, pa dodao: "Nemam objašnjenje zašto je učinio to što je učinio."

13:40

Jače osiguranje i na inauguraciji novog predsednika

Izabrani predsednik Slovačke Peter Pelegrini potvrdio  da će i na njegovoj inauguraciji biti pojačane mere bezbednosti.

13:38

12:26

Jače mere bezbednosti oko javne televizije

Slovačka javna televizija RTVS pooštrila je mere zaštite svojih objekata i zaposlenih. Mere će se odraziti i na prostor Slovačkog radija, objavili su s javne televizije.

12:25

Policija istražuje onlajn komentare zbog govora mržnje

Slovačka policija objavila je saopštenje u kojem navodi da nadzire onlajn komentare s obzirom na to da su se na društvenim mrežama pojavili neki koji podržavaju jučerašnji atentat na premijera i šire mržnju. Policija istražuje te objave i preduzeće odgovarajuće poteze ako utvrdi da se radi o kršenju zakona, stoji u saopštenju. 

12:24

Policija odvela ženu atentatora "zbog njene bezbednosti"

Slovačka TV Markiza javlja da je policija sinoć odvela atentatorovu suprugu "zbog njene bezbednosti".

12:23

Medvedev: Malo je onih kao Fic

Bivši ruski predsednik i bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitri Medvedev, pohvalio je danas Roberta Fica napisavši da u Evropi ima malo političara poput njega i da ima "razumne" stavove prema Rusiji.

12:21

Šef opozicije: Moramo smanjiti napetost i polarizaciju

"Svestan sam kritika na račun postupanja snaga bezbednosti  u jučerašnjem pokušaju atentatu na premijera Roberta Fica. Naravno, ovako ozbiljan napad na premijera zahtevaće temeljnu istragu njihovih postupaka. U ovom trenutku, međutim, moramo biti suzdržani s obzirom na potrebu smirivanja situacije. Umesto međusobnog optuživanja, danas treba prvenstveno smanjiti napetost i polarizaciju u društvu, stvoriti prostor za istragu ovog strašnog čina i pravilno funkcionisanje institucija", erekaoje predsednik najjače opozicione stranke Progresivna Slovačka Michal Šimečka.

12:18

Ministri će dobiti veće obezbeđenje

Na današnjoj sednici slovačke vlade govoriće se i o pojačanoj zaštiti ministara. Neki od njih su već danas na sednicu vlade došli s pojačanim obezbeđenjem.

"Trebalo bi da budemo srećni što juče nije bilo drugih žrtava, uključujući civile koji su tamo stajali", rekla je ministarka ekonomije Denisa Sakova, ali nije odgovorila na pitanje da li bi ministar unutrašnjih poslova trebalo da podnese ostavku.

12:12

Ministar optužio medije: Pogledajte šta ste pisali

Slovački ministar finansija rekao je da bi vođenje vlade dok je Robert Fico u bolnici trebalo da preuzeo Smer Kalinak, ministar odbrane i potpredsednik vlade. Ministar je uoči sednice Veća za bezbednost napao novinare, te je članke koje su objavljivali vesti o Ficu povezao s atentatom. "Pogledajte članke koje ste napisali o Robertu Ficu, kakvu ste hajku pokrenuli na njega", rekao je on.

12:11

"Ovo je pokušaj atentata na Slovačku"

Izabrani predsednik Slovačke obratio se javnosti kazavši da se upucani premijer Robert Fico "bori za život". "Pokušaj atentata na premijera je pokušaj atentata na Slovačku", dodao je.

12:01

Obratili se odlazeća predsednica i njen naslednik: Zadnje što nam treba su obračuni

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova i njen naslednik Peter Pelegrini zajednički su osudili napad na Fica i pozvali na smirivanje situacije.

"Govorimo zajedno jer želimo da pošaljemo signal razumevanja u ovoj napetoj situaciji. Mi smo političari koji se slažu oko onoga što je najvažnije za društvo, a to je smirivanje situacije", rekla je predsednica. "Živimo u vremenu sukoba, ali nemojmo ih gurati na nivo mržnje", pozvala je predsednica Čaputova.

11:48

Fica čeka još jedna operacija

Slovačkog premijera čeka još jedna operacija, javlja slovački portal Pravda. Ficu je zaustavljeno abdominalno krvarenje, ali ga čeka operacija kuka.

11:48

Posle atentata na premijera pozivi da se prekine govor mržnje

Zvaničnici Slovačke uputili pozive da se prekine sa govorom mržnje. Policija je saopštila da je sada poslednji trenutak da prestanu da se raspiruju strasti, hitno da se prekine govor mržnje i sve jače tenzije i polarizacija i Slovačka vrati u krug civilizovanih zemalja gde se ne puca na premijera ili političke neistomišljenike.

Od medija i društvenih mreža traže da isključe opciju komentarisanja uz vesti o atentatu na premijera Fica, koji je posle noćašnje petočasovne operacije u Bankoj Bistrici u Centralnoj Slovačkoj u stabilizovanom ali prema ocenama lekara i dalje u vrlo teškom stanju.

"Odgovor na mržnju ne može biti mržnja. Sve vas molim da prestanemo sa napadima i izrazima mržnje uperenim na ovaj ili onaj politički blok. Iz ovoga što se desilo a mnogi od vas su to posejali, danas se rodila bura. A mi ovde stojimo maltene na pragu gradjanskog rata", apelovao je slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok

Slovačka opozicija otkazala je odmah posle atentata najavljeni protest protiv izmena zakona o medijima kojima bi vlada, po ugledu na Madjarsku Viktora Orbana ili donedavno Poljsku u vreme vladavine Prava i Pravde Jaroslava Kačinjskog, preuzela kontrolu na javnim tv i radio servisom.

10:53

Trenutak kada je izvađen pištolj

10:42

Slovaci u šoku

U anketema stanovnika Slovačke, koje su objavili lokalni mediji, vidi se da su svi šokirani onim što se juče dogodilo. "Nemam reči za ovo. Ovo se nikada nije smelo dogoditi u 21. veku, bez obzira za koga glasate", rekla je Maria Sabo, vlasnica jedne prodavnice u Bratislavi. "Naša zemlja ide u pogrešnom smeru", dodala je.

10:41

Atentator bio na susretu vlade s građanima i pre tri sedmice

Kako javlja slovačka televizija Markiza, atentator na Fica je i pre tri sedmice bio na susretu vlade s građanima. Tada se sednica vlade održavala u Dolnoj Krupi, javljaju slovački mediji.

10:40

Zakazalo obezbeđenje?

U Slovačkoj se nakon atentata pokrenulo i pitanja Ficovog obezbeđenja, budući da je napadač uspeo da ispali pet hitaca iz neposredne blizine uprkos tome što je premijera pratilo nekoliko telohranitelja.

10:38

Atentator prijavljen za pokušaj ubistva s predumišljajem iz osvete

Policija je jutros podigla krivičnu prijavu protiv atentatora na slovačkog premijera Roberta Fica i  tereti ga za pokušaj ubistva s predumišljajem iz osvete.

Policija je potvrdila da je pretražila atentatorov automobil i da su uzeti dokazi , a potom su odvezli automobil na dalje pretrage.

Ako bude pravosn ažno osuđen, atentatoru preti od 25 godina zatvora do doživotne kazne.

10:26

Bild objavio da je Fico sam kriv za atentat, zbog onoga šta je uradio u Slovačkoj

10:15

Snimak kako Fica vuku do vozila

09:50

Snimak kako Fica vuku do vozila

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="fr" dir="ltr">🇸🇰 Slovaquie : le Premier ministre, Robert Fico, entre la vie et la mort après avoir été visé par des tirs<br><br>Le dirigeant populiste, soutien de la Russie, a été visé par des tirs dans la journée. Le suspect a été arrêté.<a href="https://twitter.com/infofrance2?ref_src=twsrc%5Etfw">@infofrance2</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/JT20H?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#JT20H</a> <a href="https://t.co/fo8FEGHCRA">pic.twitter.com/fo8FEGHCRA</a></p>&mdash; France TV Europe (@FranceTVEurope) <a href="https://twitter.com/FranceTVEurope/status/1791013377122193532?ref_src=twsrc%5Etfw">May 16, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

09:34

Putin se javio slovačkoj predsednici

Ruski predsednik Vladimir Putin poslao je telegram slovačkoj predsednici Zuzani Čaputovoj. Kremlj je, podsetimo, juče osudio napad na Fica kao "apsolutno neprihvatljiv".

09:32

Sednica u 11 sati

Ministar odbrane Robert Kalinjak je na konferenciji za novinare u Banskoj Bistrici najavio da će tokom dana dati više informacija o stanju premijera Fica. Ministar odbrane ide u Bratislavu na sednicu vladinog saveta za bezbednost, koja počinje u 11 sati.

09:27

Jedan metak Ficu prošao kroz stomak, drugi pogodio zglob

Zamenik premijera Tomaš Taraba rekao je za BBC da je jedan metak Ficu prošao kroz stomak, a drugi je pogodio zglob.

09:19

Najnoviji snimci iz Slovačke

09:14

Oglasila se direktorka bolnice: I dalje je teško

Lekari su tokom noći uspeli da stabilizuju stanje slovačkog premijera Roberta Fica posle jučerašnjeg atentata u gradu Handlovi, ali ono je i dalje teško, saopštila je danas direktorka bolnice u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova.

Ona j erekla da je Ficao imao više prostrelnih rana i da je operacija trajala pet sati. Operisala su ga dva lekarska tima.

"Trenutno se preduzimaju dalje radnje za poboljšanje njegovog stanja, rekao je slovački ministar odbrane Robert Kalinjak.

09:13

Helikopter koji je dovezao Fica poleće pored bolnice
Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

09:08

Telegram kanal ukrajinske agnencije pun poruka: Umri

09:08

Uvećan snimak trenutka pucanja

08:27

Još jedan snimak: Fico prilazi i pada, obezbeđenje skače

08:09

"Podigli su vešala"

Od kasa je ponovo seo u premijersku fotelju, Fico je u sukobu s liberalima, navodi Dojče vele. Liberalna proevropska opozicija smatra da su pravna država i sloboda štampe u opasnosti i redovno su organizovali proteste.

Na dan atentata bile su zakazane demonstracije protiv najavljenog ukidanja javnog servisa. Sada je većina stranaka otkazala sve skupove pred evropske izbore 9. juna.

Odlazeća predsednica Žužana Čaputova, koja je često bila na meti Ficovih verbalnih napada, osudila je atentat, baš kao i svi opozicioni političari. Bilo je poziva na pomirenje.

Jedan deo Ficovog tabora je pak zaoštrio retoriku. Recimo potpredsednik stranke Luboš Blaha. "Najoštrije osuđujem ono što se danas desilo", rekao je on i dodao: "Istovremeno izražavam duboko gađenje prema onome što su liberalni mediji poslednjih godina napravili, kao i politička opozicija. Širili su mržnju prema Ficu. Podigli su mu vešala."

Ovo je prvi atentat na nekog političara u istoriji Slovačke. Politikolog Miroslav Radek označio ga je kao kolektivni šok. "Taj šok ipak ima predigru. Podsećam na 2018. godinu i ubistvo novinara Jana Kucijaka i njegove verenice", rekao je Radek. "Podsećam na mržnju nekih političara prema novinarima. Podsećam na dvostruko ubistvo u gej baru u Bratislavi 2022. godine. To su sve posledice napetosti. Naše društvo je podeljeno kao nikad ranije."

08:05

Fico u stabilnom stanju

Državni sekretar ministarstva okoline Slovačke ilip Kufa napisao je jutros na Fejsbuku da je Fico u stabilnom stanju.

08:04

Atentator povezan s militantnom grupom?

Na društvenim mrežama pojavila se informacija da bi atentator na Fica, 71-godišnji Juraj Cintula, mogao da bude povezan sa proruskom militantnom grupom "Slovenski Branci".

Ta informacija nije potvrđena.

07:15

Traži se sazivanje Saveta bezbednosti Slovačke

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok zatražice danas od potpredsednika Vlade Tomasa Tarabe sazivanje Saveta bezbednosti Slovačke, posle atentata na premijera Roberta Fica.

07:14

Fico se probudio posle operacije?

Slovački TV kanal Ta3 sinoć je javio da se Fico probudio posle operacije. Ova informacija još nije zvanično potvrđena.

12 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: