Svet 0

14.05.2024.

16:10

Odlučeno: Usvojen zakon o stranim agentima

Parlament Gruzije usvojio je danas, u trećem i poslednjem čitanju zakon "O transparentnosti stranog uticaja”.

Izvor: Tanjug

Odlučeno: Usvojen zakon o stranim agentima
EPA-EFE/DAVID MDZINARISHVILI

Podeli:

Od kada je vladajuća partija Gruzijski san inicirala zakon o stranim agentima u parlamentu u aprilu, on je izazvao izuzetno negativnu reakciju opozicionih snaga koje smatraju da je usmeren na "stigmatizaciju" nevladinih organizacija i slobodnih medija koji nisu pod kontrolom vlasti, prenosi Interfaks Rusija.

Prema izjavi predsednika partije Gruzijski san Iraklija Garibašvilija, u Gruziji je registrovano skoro 31.000 nevladinih organizacija. Komisija za pravna pitanja gruzijskog parlamenta tokom jučerašnjeg dana je u trećem čitanju usvojila zakon o stranim agentima, a demonstranti su dan ranije počeli da se okupljaju ispred parlamenta kako bi sprečili poslanike da razmotre dokument.

Gruzijski parlament podržao je 1. maja u drugom čitanju Zakona o transparentnosti stranog uticaja kojem su se usprotivili gruzijska predsednica Salome Zurabišvili, opozicija i zapadne diplomate koje smatraju da je zakon prepreka integraciji zemlje u Evropsku uniju.

Američki Stejt department saopštio je da je nacrt zakona usmeren na podrivanje građanskog društva u zemlji. Lideri partije Gruzijski san-Demokratska Gruzija koji su predlagači zakona, tvrde da zakon služi samo u svrhu osiguravanja transparentnosti stranih sredstava koja se pružaju nevladinim organizacijama i medijima.

Zurabišvili je najavila da će staviti veto na zakon. Od 15. aprila, opozicija i građanski aktivisti održavaju mitinge u Tbilisiju protiv zakona, koji su više puta eskalirali u sukobe sa pripadnicima policije, a policija je koristila biber sprej i vodene topove da rastera demonstrante.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: