Svet 0

14.05.2024.

8:21

Gubitnici španskih izbora ostali bez aduta – Sančez lukavo nadmudrio protivnike

Socijalistička partija Katalonije (PSC) pobedila je na nedeljnim izborima u Kataloniji, a gubitnici su stranke koje podržavaju nezavisnost regiona.

Izvor: Jutarnji.hr

Gubitnici španskih izbora ostali bez aduta – Sančez lukavo nadmudrio protivnike
EPA-EFE/ELOY ALONSO

Podeli:

U brojkama: UOP predvođen Salvadorom Ile Rokom osvojio je 42 mesta u parlamentu (devet više nego što su imali), ispred Junta predvođenog Karlesom Puđdemonom, koji će imati 36 poslanika.

Ovo je najgori rezultat pokreta za nezavisnost na parlamentarnim izborima, dok su socijalisti ostvarili najbolje rezultate u poslednje dve decenije.

Katalonija je motor španske privrede, tu se nalaze najjači centri industrije, turizma i bankarstva. Svaki četvrti turista koji poseti Španiju zapravo dolazi u Kataloniju, ona ima najnižu stopu nezaposlenosti u Španiji, a sa 16 odsto stanovništva ovaj region doprinosi 20 odsto španskih poreskih prihoda.

Ali mnogi Katalonci žele nezavisnost i na referendumu 1. oktobra 2017, koji je španski Vrhovni sud proglasio nezakonitim, učestvovalo je 2,26 miliona birača od ukupno 5,3 miliona.

Pitanje je glasilo: "Da li želite da Katalonija postane nezavisna država u obliku republike?"

Za je glasalo 2,02 miliona, a protiv 180 hiljada. Centralna vlada poslala je policiju da zatvori biračka mesta, a u sukobima koji su usledili povređeno je više od 800 ljudi, dok je katalonski premijer Karles Puđdemon pobegao u Belgiju kako bi izbegao zatvor.

Amnestija

Od tada se mnogo toga promenilo, uglavnom zahvaljujući politici premijera Pedra Sančeza, koji je pokrenuo amnestiju za zatvorene katalonske nacionaliste.

"Pokret za nezavisnost je uzeo maha sa desničarskim premijerom Marijanom Rahojem i njegovim napadima na Kataloniju. Porastao je sa sukobima i sudskom okrutnošću. To što je pokret za nezavisnost danas izgubio većinu je direktan rezultat pružene ruke i dijaloga: pomilovanja i amnestije", pohvalio je Sančeza levičarskog El Diarija.

Ovaj zaključak potvrđuju i nova istraživanja prema kojima 41 odsto Katalonaca želi nezavisnost, a 51 odsto da ostane u sastavu Španije.

Salvador Ila je ušao u istoriju sa najboljim rezultatom za PSC od 2003. 58-godišnji filozof štreberskog izgleda je zapravo energičan političar. Iako nema veze sa medicinom, ministar zdravlja je postao u januaru 2020. godine, neposredno pre izbijanja pandemije kovida. Odmah je uveo stroge mere, pozvao na vakcinaciju čim je bila dostupna, a zatim se povukao i fokusirao se na Kataloniju.

"Ovi izbori bi mogli i trebalo bi da otvore novu eru u Kataloniji, koju bih definisao u dve reči: glagolima 'ujediniti' i 'služiti'", rekao je Ila za Gardijan u intervjuu uoči glasanja u nedelju. "Ujedinimo se jer moramo da prestanemo da se fokusiramo, kao što smo to činili poslednjih godina, na pitanja koja dele katalonsko društvo i pokušamo da ga stavimo na obe strane crte. Moramo da podvučemo i naglasimo zajedničke veze - bez obzira na naše ideje, naš jezik, naše poreklo ili naša osećanja – koja imamo kao Katalonci i 'služimo' jer treba da naglasimo da će javne usluge, kao što su obrazovanje, zdravstvo, stanovanje, transport i bezbednost, biti glavni prioritet. regionalna vlada".

Među poraženima iznenađenje je veliki pad Republikanske levice, koja je osvojila 13,68 odsto glasova i imaće 20 mesta u parlamentu, što je 13 manje nego na prošlim izborima. Njen predsednik i aktuelni katalonski premijer Pere Aragones je raspisao ove vanredne izbore nakon što njegov budžet za ovu godinu nije izglasan u regionalnom parlamentu. Partija Junts, čijim procesima u egzilu i dalje upravlja katalonski lider Karles Puđdemon, osvojila je 35 mesta, dosta, ali ni približno dovoljno da formira većinu.

Tri stranke pokreta za nezavisnost, Junts, ERC i CUP, pale su na 59 mandata, a do sada su imale 74. Loše je prošla i najmanja stranka CUP, koja je sa devet pala na četiri poslanika. Od 2017. godine pokret za nezavisnost je izgubio blizu milion glasova.

Potrebna koalicija za većinu

Uprkos tome, Ila će morati da formira koaliciju da bi dobio apsolutnu većinu, što je 68 mesta u skupštini od 135 članova. Iako je pobeda UOP-a ogromna, socijalistima je potrebno još 26 predstavnika da ostvare apsolutnu većinu.

Ila bi mogao da traži levičarski savez, sa ERC-om i Komunsom (ali Aragones odbija), ili čak formira savez sa Juntom. Karles Puđdemon čestitao je Ili pobedu i podsetio premijera Sančeza da vlada u Madridu opstaje zahvaljujući glasovima katalonskih nacionalista u državnom parlamentu. Drugim rečima, zagovornici nezavisne Katalonije nisu izgubili sve svoje adute i nastaviće da postavljaju zahteve da im se dozvoli održavanje referenduma o otcepljenju.

Puđdemont je vodio neobičnu kampanju. Smešten u oblasti južne Francuske duž katalonske granice, održavao je svakodnevne sastanke u paviljonu u gradu Elna, gde su autobusi dovozili stotine njegovih pristalica iz različitih oblasti Katalonije.

Desni centar i desnica nemaju perspektivu u Kataloniji, ali imaju i neke birače. Narodna partija (PP) dobila je 15, a Voks 11 predstavnika.

Šest mandata osvojio je levi savez Komuns-Sumar, dok su dva pripala ekstremistima iz Alijanse Katalane, na čelu sa gradonačelnicom opštine Ripol Silvijom Oriols. Za nju, "gde su muslimani većina, prestaje civilizacija i počinje varvarstvo", a Katalonija bi trebalo da napusti Španiju.

Izbore ove nedelje obeležila je niska izlaznost, slično kao na izborima 2021. godine, usred kovida-19, kada je glasalo 51,29 odsto, dok je ove nedelje učestvovalo 54,48 odsto birača. To je daleko manje nego na izborima 2017. i 2015. na kojima je na birališta izašlo više od 70 odsto katalonskih birača.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Podeli: