Svet 0

04.03.2024.

7:00

Počelo je

Vojske Južne Koreje i SAD započele su svoje prolećne vežbe danas s dvostruko većim brojem vojnika u odnosu na prošlu godinu, rekli su zvaničnici.

Izvor: Tanjug

Počelo je
Profimedia

Podeli:

Dva saveznika nastoje da se bolje suprotstave sve većim nuklearnim i raketnim pretnjama Severne Koreje.

Vežbe Štit slobode (Freedom Shield), zakazane od 4. do 14. marta, izvode se u trenutku kada Severna Koreja nastavlja da razvija svoje nuklearne sposobnosti testiranjem

Takođe će biti prve otkako je Pjongjang u novembru poništio međukorejski vojni sporazum iz 2018.

Američke i južnokorejske vazdušne snage takođe su započele petodnevne godišnje vežbe Ssangmae na nivou bataljona, saopštilo je danas ministarstvo odbrane u Seulu.

Štit slobode će uključivati dvostruko veći broj vojnika s obe strane u odnosu na prošlu godinu, a kombinovane terenske obuke uključuju vazdušne napade i vazdušne udare, saopštio je združeni generalštab južnokorejske vojske.

Vežbe su primarno usmerene na neutralizovanje nuklearnih pretnji Severne Koreje, uključujući identifikovanje i pogađanje krstarećih projektila, za koje je Pjongjang naveo da mogu da nose nuklearne bojeve glave, rekao je portparol generalštaba, pukovnik Li Sung-džun.

Scenario nuklearnog napada biće integrisan u letnje vežbe, dodao je.

Pjongjang je oštro reagovao na vežbe SAD i Južne Koreje, nazivajući ih probama za nuklearni rat. Seul i Vašington tvrde da su vežbe odbrambene i odgovor na pretnje Severa, podseća Rojters.

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

14 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

19 h

Podeli: