Svet 0

03.03.2024.

15:53

Huti poručili Britancima: Nastavićemo da vas potapamo

Jemenski Huti saopštili su danas da će nastaviti da gađaju britanske brodove u Adenskom zalivu nakon potonuća broda "Rubimar" u vlasništvu Velike Britanije.

Izvor: Tanjug

Huti poručili Britancima: Nastavićemo da vas potapamo
EPA-EFE/Abir Sultan

Podeli:

"Jemen će nastaviti da potapa još britanskih brodova, a za sve posledice ili drugu štetu biće odgovorna Britanija", naveo je zamenik ministra spoljnih poslova u vladi koju predvode HutiHusein al-Ezi na platformi X .

On je istakao da je Velika Britanija "odmetnička država koja napada Jemen i sarađuje sa Amerikom u sponzorisanju zločina nad civilima u Gazi", preneo je Rojters.

Američka vojska potvrdila je juče da je brod u vlasništvu Velike Britanije potonuo nakon što ga je 18. februara pogodila protivbrodska balistička raketa koju su ispalili Huti.

Jemenski Huti napadaju komercijalne brodove u regionu Crvenog mora u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi.

Napadi Huta u Crvenom moru poremetili su globalno brodarstvo i primorali pomorske firme da se preusmere na duže i skuplje rute oko južne Afrike, a takođe su podstakli bojazan da bi se rat između Izraela i Hamasa mogao proširiti i i destabilizovati širi Bliski istok, navodi agencija.

SAD i Britanija su u januaru počele da izvode napade na položaje Huta u Jemenu, u znak odmazde za napade na brodove u Crvenom moru.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: